I fjor sommer startet Vinmonopolet merking av vin fra områder det hevdes er okkupert av Israel.

Det var Utenriksdepartementet som kom med kravet om merking av denne vinen i juni i fjor.

Siden starten av august har Vinmonopolet merket vinflasker som kommer fra Golanhøydene og Vestbredden.

Men merkingen har ikke påvirket salget.

– Vi har ikke grunnlag for å si at endringen i merking av opphav har hatt en effekt på salget, skriver Kristine Sanne, senior kommunikasjonsrådgiver i Vinmonopolet, i en e-post til Vårt Land.

Hva sier folkeretten om boligbygging?

Til sammen solgte Vinmonopolet 3833 liter vin fra Golanhøydene og Vestbredden i hele 2022, noe som er langt mer enn vinsalget fra Israel, som kun var 1898 liter vin samme år.

Det er spesielt én vin som drar opp salget av bosettervin: Gamla Cabernet Sauvignon fra Golanhøydene. Denne vinen alene solgte 2221 liter i fjor.

Når Vårt Land spør hvorfor Vinmonopolet fortsetter å selge vin fra bosetninger Israel har opprettet i strid med folkeretten, svarer Sanne slik:

– Vinmonopolet er gjennom EØS-avtalen forpliktet til å likebehandle alle produsenter og importører som ønsker å selge sine varer i Norge og som har leveringsavtale med Vinmonopolet, så lenge de påmeldte produktene ikke er i strid med alkoholloven. Det går fram eksplisitt av loven at Vinmonopolet ikke kan diskriminere på bakgrunn av land, region eller annet geografisk opphav.

Hun legger imidlertid til at Vinmonopolet ikke aktivt spør etter produkter fra disse områdene.

– Vinmonopolet vil selvsagt rette seg etter eventuelle pålegg fra norske styresmakter om det blir innført handelsrestriksjoner fra et land eller en region, men Vinmonopolet kan derimot ikke gjøre egne utenrikspolitiske vurderinger, avslutter Sanne.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.