Kultur

Den blå drue som vi kaller Syrah eller Shiraz, skal opprinnelig ha kommet fra den persiske provinsen Shiraz, og skal være brakt til Europa av korsfarerne. Den ble raskt standard-drue i Rhone-dalen, og senere skal hugenotter ha tatt den med seg til Kapplandet. I 1788 ble ranker fra Kapplandet introdusert i straffekolonien New South Wales i Australia – og resten er historie. Shiraz er med andre ord en svært bereist drue.

Vinen består  av 80% Shiraz, og resten Mataro (også kjent som Mourvèdre eller Monastrell). Den har god friskhet og fylde, og er såpass lett-drukket at den ikke avslører en viss dybde ved den første slurken, men åpner seg etter litt tid. Polet anbefaler den til kylling, lam og svin, og for egen regning vil jeg også legge til sushi. Prisen er gunstig etter norske forhold, NOK 370,- for treliterskartong, og alkoholstyrken er 13%. Som kartongvin generelt egner den seg ikke til lagring (dessverre er den utsolgt på flasker).

Månedens vin inngår i Polets bestillingsutvalg, og finnes kanskje ikke i din lokale filial. Men Polet er som regel ganske kjappe til å ekspedere bestillinger.

Mange har funnet ren Syrah/Shiraz i strammeste laget, og det er lang tradisjon for å blande denne druen med andre, som her Mataro, men også hvitvinsdruen Viognier, eller Grenache (og spesielt i Australia) Cabernet Sauvignon.