Vin har i uminnelige tider vært dyrket rundt Middelhavet, og Balkan er intet unntak. Noen vil kanskje erindre at Polet en gang hadde flere jugoslaviske viner, både den serbiske Prokupac, og en utmerket slovensk Pinot Noir, for ikke å snakke om Mavrud fra Thrakia i Bulgaria – og dessuten et godt utvalg fra både Hellas og Makedonia, ofte basert på lokale druetyper.

Noen steder forsøker man seg også med internasjonale standard-druer, som Cabernet Sauvignon, den viktigste Bordeaux-druen.

Vinproduksjon i Albania og Kosovo er mindre kjent, men definitivt på vei oppover. Månedens vin, Stone Castle Cabernet Sauvignon Reserve 2013 fra Rahovec i Kosovo mer enn antyder noe slikt. Produsenten er Stone Castle Winery and Vineyards. Det er usikkert om vi vil finne denne vinen på Polet eller Systemet i den nærmeste fremtid, men private norske importører hat tatt hjem ikke så rent lite.

Det er en dyp rød, velbalansert, men kanskje noe nøytral vin som skulle passe utmerket til de fleste sammenhenger der en rød vin serveres. Den er lagret på eikefat før tapping, og styrken er ganske høy, 13,8 %.

Men det finnes et betydelig problem. Prisen i tax-free (!) er 23 Euro – rundt NOK 230,- etter dagens kurs, og min ærbødige påstand er at Stone Castle Cabernet Sauvignon Reserve 2013 vil ha vanskelig for å hevde seg på et marked hvor det vrimler av utmerket Cabernet Sauvignon til langt lavere priser (even tax included).

I fjor ble denne vinen belønnet med en sølvmedalje i denne spanske konkurransen:

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-
-