coto_de_imaz_riojareserva08new__41108.1407756864.1280.1280

La Rioja er muligens Spanias best kjente vindistrikt her til lands, og ligger like sønnafor Pyrenéene, omtrent midt på kartet.

Viner fra Rioja har lenge vært i Polets utvalg, og noen av oss erindrer vel fortsatt de som var hjemført på fat og tappet av A/S Vinmonopolet, en relativt enkel som bare het Rioja, og en litt bedre (og dyrere) kalt Clarete Selecto.

Men tidlig på 70-tallet utvidet man for alvor utvalget med spansk-tappede, og spesielt Campo Viejo ble populær – den ga god verdi for pengene. Den finnes fortsatt i hyllene.

Månedens vin, Rioja Coto de Imaz Reserva 2008, mer enn oppfyller det man kan forlange av en anstendig rioja. Kun tempranillo-druer er benyttet – en drue man antar ble innført av fønikerne omtrent halvannet årtusen før vår tidsregning.

Før tapping er vinen lagret i amerikanske eikefat i femten måneder, og deretter to års flaskelagring før den slippes løs. Vi har altså å gjøre med en vin som er over sin første ungdom, men som i følge Polet fortsatt kan lagres. Eikepreget er – som seg hør og bør for rioja – ganske tydelig. Når smaken skal beskrives, antyder både Pol og System mørke og røde bær med innslag av krydder og tørket frukt – personlig vil jeg nok si velpleiet Tempranillo, og styrken er 13,5%, med faste tanniner (garvestoff) og stor friskhet og fylde. Tanninene gjør at den bør balanseres med passende mat, som kjøttretter av lam eller svin – eller tapas. Ikke alt for sterke oster går også utmerket.

Polet forlanger NOK 151,50 for 0,75-litersflaske, men Systemet nøyer seg med SEK 99,-. Der får man også magnumflasker (1,5l) til SEK 212,-

Både Pol og System kan også tilby Coto de Imaz Gran Reserva 2004 til henholdsvis NOK 219,50 og SEK 174,-, men etter undertegnedes skjønn er forskjellen marginal, så om man vil prøve den, bør den kjøpes i Sverige.

Coto de Imaz Reserva 2008 inngår i Polets basisutvalg, og skulle dermed finnes i alle filialer.

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂