Innimellom tar Polet inn viner fra litt utenom allfarvei. Her er det plukket ut tre røde viner fra Balkan og Transkaukasia, som har lange tradisjoner i vitikultur, hvor vinene er fullt på høyde med mere kjente vinproduserende land. De finnes ikke i alle utsalg, men kan selvfølgelig bestilles.

Fra Georgia Gio’s Marani Mukuzani 2019 med styrke 12,5%, og basert på den stedegne Saperavi-druen (på etiketten står det Friend’s Wine). Den er utmerket til kjøttretter, med faste tanniner og lang ettersmak. Prisen pr flaske er Kr 187,00, som ikke er helt uoverkommelig.

Fra det tidligere jugoslaviske Nord-Makedonia har vi Tikves Vranec Special Selection 2015, basert på den klassiske Balkan-druen Vranac, som vi også kjenner fra Kosovo og Kroatia. Den er noe rimeligere, kr 159 pr flaske. Den har en ganske tung smak av mørke frukter, med god friskhet og fylde. Styrken er 14 %, Denne skulle passe utmerket til de fleste kjøttretter.

Den tredje og siste i dette utplukket er Atma 2019 fra Egéerhavet, en vin som kombinerer to jordsmonn og to greske druer, 30 % Mandilaria fra vulkansk jordsmonn på Santorini/Thera, og 70 % Xinomavro fra kalkholdig jord i Naoussa på Paros (som også er kjent for sitt spesielle marmor, kjent og skattet siden antikken)

Her er prisen pr. flaske kr 165, og styrken er 13%. Polet antyder at den kan passe både til grønnsaker, svin og storfe.

Mine personlige preferanser her gikk nok i gresk retning, men de to øvrige i panelet gikk inn for den georgiske. Men alle disse tre viner er vel verdt et bekjentskap.

Les også

-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.