Vi som har levd noen år. erindrer muligens at det var enkelte ord som det var noe helt spesielt med.

Som ordet brennevin. Det var noe som fyllikker og lassiser drakk og ble fulle av. Og fulle menner skulle vi passe oss for.

Jeg forutsetter at voksne mennesker er klar over at alkohol bør omgås med vett og visdom, og presenterer her en del norskproduserte brenneviner, som holder en meget høy standard.

De fleste brenneviner er basert på vin/vinproduksjon, korn eller poteter – men vi har også fruktbrenneviner som calvados (epler), slivovitsj (plommer), framboise (bringebær) eller pærer (Poire William). Relativt nylig er det lansert norske varianter, som distribueres gjennom Vinmonopolet. Ikke alle utsalg har dem på lager, men de kan bestilles. Alle som her nevnes, er basert utelukkende på frukt.

EpleBrent fra Agder brenneri kommer i to varianter, Brut (ikke fatlagret) og Xtra, som er lagret på franske eikefat i flere år. Brut koster  308,70 for en halv liter, og Xtra 435,20 for o,7 liter. Den lagrede varianten er, naturlig nok, mer elegant og avrundet enn den u-lagrede, Andre eplebaserte leveres fra Egge gård i Lier, eikelagret i minst tre år før tapping, prisen er 388,80 for halvliteren. Kommandantens Eple fra samme produsent er en del dyrere, 437,70 for halvliteren. Egge har også Lierdrammen 2009, ikke fatlagret, til 513,80 for o,7 liter. Skulle jeg personlig anbefale noen av disse, må det bli EpleBrent Xtra.

Plommebrennevin har en lang historie i Europa, kanskje spesielt i de østlige delene, og er da også mest kjent under betegnelsen slivovitsj (plommens sønn). Plommedram fra Balholm i Sogn har tradisjon tilbake til  rundt 1830. Råstoffet er økologiske plommer, hvor både skinn og kjerner får gjære med massen. Resultatet får et tydelig preg av plommer, med et aldti så lite snev av bittermandel  fra kjernene. Ett års eikelagring gir en vel balansert avrunding. Prisen er 335,10 for halvliteren – et godt kjøp etter norske forhold.

Nordfjord-dram Bringebær til 344,80 vil trolig være litt av en overraskelse for den som ennå ikke kjenner til den. Bærene er dyrket i Nordfjord, og destillert i Agder brenneri. Ingen fatlagring, dette er bare destillert bringebær.

Alt som her er nevnt, egner seg perfekt som avec, servert i tulipanglass ved romtemperatur.  men hva angår de som ikke er fatlagret og har et tydelig fruktpreg, kan det eksperimenteres med en liten dash i et konjakkglass, og så fylle opp med en ren eau-de-vie av de rimeligere – for eksempel en spansk.Carlos I.

Les også

-
-
-
-
-
-