Stout og Porter er overgjærede (ale) mørke øltyper av britisk opprinnelse – den viktigste forskjellen er at stout som regel er betydelig sterkere enn porter, og Imperial Stout den sterkeste. Her har vi plukket ut to Imperial Stouts, av svensk og amerikansk opprinnelse.

Tradisjonelt har svensk og amerikansk øl blitt lavt vurdert – man erindrer Monty Pythons fleip om hva som var felles for amerikansk øl og making love in a canoe. (svaret var fu**ing close to water). Men denne sammenligningen passer disse to sluggerne svært dårlig

På både Pol og System finner vi Great Divide Yeti Imperial Stout fra Colorado og Poppels Russian Imperial Stout fra Jonsered i Sverige (ølet har definitivt ikke russisk stil, men denne type ble importert i store mengder til det russiske hoff på Katarina den stores tid).

Great Divide Yeti Imperial Stout må du ut med SEK 42 for på Systemet, men Polet flesker til med NOK 70. For Poppels Russian Imperial Stout tar Systemet SEK 35, mens Polet forlanger NOK 70 også for den. Styrken på begge er betydelig – 9,5%. De passer perfekt til blåskimmelost, som blå Castello og Danablu.

Flere av Geirr Tveitts (1908-1981) Hundrad hardingtonar handler om øl, Uppskoka om innvielsen av det nye ølet, som må ha vært en meget høytidelig anledning,

mens Harding-øl tar for seg hvordan det kan gå om man drikker for mye av det.