Kultur

Sollerön i Siljan, Dalarna, 2016
Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons

Dalarna i Sverige er et område der tradisjoner fortsatt står sterkt, og som har fostret en del betydelige svenske kulturpersonligheter som maleren Anders Zorn, sangeren Jussi Björling, trekkspilleren Carl Jularbo, revysangeren Ernst Rolf, komponisten Oskar Lindberg og dikterne Dan Andersson og Erik Axel Karlfeldt. Av innflyttere kan nevnes forfatterinnen Selma Lagerlöf, maleren Carl Larsson og komponisten Hugo Alfvén.

I 1965 kom albumet Jazz på svenska, der pianisten Jan Johansson (1931-1968) og bassisten Georg Riedel (f. 1934) gjorde sin egen vri på svenske folketoner. Det skulle bli tidenes mest solgte svenske jazz-album.

I 1999 kom den svenske organisten Gunnar Idenstams (f. 1961) Minnesmusik. Her tar han blant annet for seg to av de samme melodier vi også finner i Jazz på svenska, i Bengt Granstams (f. 1932) noe mer tradisjonelle arrangementer.

Gunnar Idenstams versjon av Fäbodpsalm (religiøs folketone) från Sollerön i Siljan:

Hos Jan Johansson kalles den Visa från Utanmyra (et tettsted på Sollerön)

Gunnar Idenstams Fäbodpsalm från Rättvik (på østsiden av Siljan):

Jan Johanssons Visa från Rättvik:

Gunnar Idenstam spiller på orglet i Hedvig Eleonoras kyrka i Stockholm, visstnok Skandinavias største.

Det best kjente eksempel på en svensk fäbodpsalm er nok Oskar Lindbergs Gammal fäbodpsalm från Gagnef, komponistens fødested i Dalarna. Marko Hakanpää spiller på Maarschalkerweerd-orglet i St. Lambertus-kirken i Rotterdam.

Music, music for a while
Shall all your cares beguile.
Wond’ring, wond’ring
how your pains were eased,
And disdaining to be pleased
‘Til Alecto free the dead
From their eternal bands
‘Til the snakes drop from her head
And the whip from out her hand
Music, music for a while
Shall all your cares beguile.