Kunstbilde

Anders Leonard Zorn (1860-1920)
Olje på lerret, 69 x 103 cm, Zornsamlingarna, Mora.

Her assosierer man lett til Knut Hamsuns Skærgaardsø fra Det vilde Kor (1904).

Nu glider Baaden
mod Skærgaardsøen,
en Ø i Havet
med grønne Strande.

Man kan ikke utelukke at Zorn har gjort studier i Stockholms skärgård (andre av hans bilder har hentet motiver derfra) – men maleriet er datert og signert Mora (Dalarna) 1891. I følge Oscar Wilde er all kunst samtidig både overflate og symbol, og den som fortolker gjør det for egen regning og risiko. Og for egen regning og risiko vil jeg antyde et åndelig slektskap mellom Zorns maleri og Hamsuns dikt.

Bildets titel er Midnatt, og det mer enn antyder at vi befinner oss i en nordisk sommernatt. Og for fortsatt å fortolke på egen regning og risiko vil jeg mene at ett av de mest intense uttrykk for den nordiske sommernatten finner vi hos en annen kunstner fra Dalarna, organisten, komponisten m.m Oskar Lindberg (1887-1955).

Gammal fäbodpsalm från Gagnef (1936)

Christian Wilson spiller på orglet i St Paul’s Church, Knightsbridge, London.

Les også

Les også