1577

Som flere av oss vil mene, er det lite som slår en kald øl på en varm sommerdag.

Men det er ikke helt problemfritt. De fleste ølsorter inneholder en god del alkohol, og kan derfor kollidere med andre gjøremal – som bilkjøring. Eller man har annet å gjøre, som krever en relativt klar hjerne.

Så alternativet blir da ofte mineralvann (ikke et vondt ord sagt om det) eller mer eller mindre sukkerholdige leskedrikker. Man har hittil kunnet få en del alkoholsvake eller tilnærmet alkoholfrie (avalkoholiserte) øltyper – som dessverre ikke har mye til felles med skikkelig øl.

Men nå har det skjedd en del endringer, og det beste eksempel jeg for tiden kjenner til, er Nanny State fra det skotske bryggeriet Brew Dog. Det er brygget etter den gamle renhetsloven (kun malt, vann, gjær og humle er tillatte ingredienser), er overgjæret (ale), og inneholder maksimum en halv volumprosent alkohol.

Det kan fås på Polet, der prisen er NOK 21,- for 0,33 litersflaske. Enkelte dagligvarekjeder har den også, men til en noe høyere pris. På Systemet slipper man med SEK 15,-.

Polets hjemmeside karakteriserer Nanny State som Kremet og saftig, preg av blomst og urter, tydelig humlebitter ettersmak. Lukt: Sval aroma preget av gyllent malt, urter, blomst og humle. Farge: Dyp brungyllen.

Ølet er avalkoholisert før tapping.

Brew Dog har også en mengde andre øltyper det er vel verdt å prøve. Systembolagets utvalg er ganske stort, og noen (i norsk klasse II) kan til og med finnes i norske dagligvarebutikker (Punk IPA, Zeitgeist og annet)  – men dessverre til en alt for høy pris.

Les også

-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂