Nytt

Clinton Foundation har kommet i søkelyset for tvilsom praksis. Den har i all hemmelighet mottatt støtte fra land som Saudi-Arabia. Norge er blant landene som har gitt store beløp til stiftelsen, i alt 410 millioner kroner siden 2007.

Under Børge Brende er bidragene tredoblet. I 2014 ga Norge således 129 millioner kroner etter at utenriksministeren hadde deltatt på årsmøtet.

I takt med Hillary Clintons ambisjoner har amerikanerne blitt mer opptatt av stiftelsen.

Det er snakk om store beløp. Årsrapporten for 2013 viste et beløp på hele 223 millioner dollar.

Stiftelsen hevder at 88 prosent går til «livsendringsarbeid». Men dette bestrides av flere som har studert regnskapene.

I 2013 brukte Clinton Foundation kun 10 prosent av budsjettet på veldedighet, konkluderer nettavisen The Federalist.

Mellom 2008 og 2012 skal angivelig kun 15 prosent av midlene ha gått til veldedighet, og hele 60 prosent av kostadene er klassifisert som «andre utgifter», hevdes det.

«Andre utgifter» er reiser, administrasjon, lønninger og bonuser.

«Ofte til Clinton-familiens nærmeste krets, skal vi tro påstandene i amerikanske medier», skriver Finansavisens Kjell Erik Eilertsen.

Clinton-paret har en track record langt ut over Lewinsky, eiendomshandel i hjemstaten Arkansas, og det er denne amerikanske medier nå har begynt å grave i.

Peter Schweitzer har skrevet boken Clinton Cash, som handler om hvordan Clinton-paret ble rike.

Hillary Clinton er det liberale USAs kandidat. Hun vil gjerne fremstå som progrssiv. USA fortjener sin første kvinnelige president, en logisk oppfølger av den første svarte, heter det. Men ser man nærmere er det ikke mye liberalt og progressivt over Clinton-parets oppførsel: Den er preget av grenseløse amibsjoner og skruppelløs atferd.

Norge har bidratt til å finansiesre ambisjonene.