Clinton Global Initiative (CGI) gjør comeback etter en lengre pause. Dette forteller Bill Clinton i en uttalelse fredag. Målet er å kunne forholde seg til de mange utfordringene verden står overfor.

Den tidligere presidenten nevner klimaendringer, invasjonen av Ukraina og selvsagt pandemien.

CGI, som er en del av Clinton Foundation, ser for seg et nytt kapittel i stiftelsens historie. I sin uttalelse fokuserer Clinton på «samarbeid og koordinering», men også på demokrati, flyktninger, ulikheter og selvsagt den «eksistensielle trusselen» klimaendringene utgjør.

Cooperation and coordination has never been more urgent than it is now,” wrote the former president. “The COVID-19 pandemic has ripped the cover off of longstanding inequities and vulnerabilities across our global community. The existential threat of climate change grows every day.

Democracy is under assault around the world, most glaringly in Ukraine where Russia has launched an unjustified and unprovoked invasion that has put millions of lives in grave danger. The number of displaced people and refugees worldwide is higher than it has ever been—more than one in 95 of all people alive on the planet today has been forced to flee their home—and rising.

CGI skal «innkalle globale, fremtidige ledere for å skape og implementere løsninger til verdens mest akutte problemer».

Det er ikke slik at CGI selv skal gjennomføre prosjekter. De skal bare fasilitere, knytte kontakter, gjøre samarbeid mulig og utvikle målbare planer som forholder seg til globale utfordringer.

Rather than directly implementing projects, CGI facilitates action by helping members connect, collaborate, and develop Commitments to Action — new, specific, and measurable plans that address global challenges.

Clinton-parets stiftelse fikk 600 millioner kroner i støtte fra Norge fra 2007 til 2016. Støtten eksploderte under Solberg-regjeringen, men ble kuttet kraftig etter at Hillary Clinton tapte presidentvalget i 2016.

Totalt fikk Clinton-parets stiftelse inn 17 milliarder kroner fra 2001 frem til presidentvalget i 2016.

Les også: Clinton Foundation i hardt vær 

Det viste seg også at Clinton-stiftelsen fikk flere titalls millioner dollar fra araberstater som Saudi-Arabia, Emiratene og Qatar. Også Australia og Tyskland ga støtte. Mistanken var stor om at det dreide seg om såkalt pay to play, altså at pengene medførte politiske gjenytelser.

Skandalene rundt Clinton-stiftelsen er så mange at dette bare er et lite utvalg. Men det kan nevnes at det anslås at kun 15 prosent av pengene som kom inn, ble brukt på veldedighet. Rause lønninger gikk i stor grad til Clinton-parets nærmeste krets.

Peter Schweizer har skrevet en hel bok, Clinton Cash, om hvordan Clinton-paret ble søkkrike på veldedighet og foredragsvirksomhet.

Nå setter paret i gang innsamlingshjulene for fullt igjen. Så får vi se om norske myndigheter lar seg lure denne gangen.

Clinton Global Initiative Reactivated After Long Hiatus

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.