Formelt er det en øvelse, men ingen er i tvil om at veien kan være kort til alvor når den italienske marinen har sendt amfibiekrigsskipet San Giorgio med spesialstyrker ombord i retning libysk territorialfarvann, hvor flere troverdige kilder mener sannsynligheten er reell for at ISIS-terrorister prøver å ta seg over til Italia.

Frykten for en kaskade av begivenheter som skulle kunne true Italias strategiske interesser i Libya har fått alarmen til å gå i det italienske forsvarsdepartementet. Det hele skjedde mellom torsdag og fredag. Tropper tilhørende San Marco-regimentet kom til La Spezia midt på natten. […] Der holdt de allerede våkne landgangsstyrkene på med å klargjøre fartøyene som trengs til oppdraget.

Det er ikke bare ISIS-trusselen som er rykket nærmere i det generelle kaoset, også Italias kommersielle interesser i Libya trenger beskyttelse, herunder en 520 km lang undersjøisk gassledning fra Libya til Sicilia tilhørende energiselskapet ENI.

Dersom italienske soldater går i land, dreier det seg ikke nødvendigvis om stridsoperasjoner. Like sannsynlig er det at man vil innhente etterretninger, både om det som skjer av havnetrafikk og bevegelser langs traseen til gassledningen.

Det italienske hangarskipet Cavour har også hatt stadig flere øvelser i det siste. Alle muligheter holdes tilsynelatende åpne, selv om Renzis regjering inntil videre offisielt utelukker militæroperasjoner. I Roma håper man nok at det skal være tilstrekkelig å vise militært nærvær.

 

La Stampa: Gli incursori della Marina nelle acque vicino alla Libia

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂