Tavle

Ved kildens utspring rundt den arabiske halvøy er situasjonen mer volatil enn noen gang siden første verdenskrig. Tiltroen til Vestens militære eventyr og demokratispredning er under nullpunktet; de eneveldige diktatorenes fall har skapt et maktvakuum fylt av banditter og jihadistiske ragtag-bander; våre oljerike «allierte» i Saudi-Arabia, Qatar og Kuwait sponser moskeer med wahabistisk hatretorikk som i ytterste konsekvens ender i Raqqa og Charlie Hebdos blodige redaksjonslokale.

..

Ekstremistene er utvilsomt farligere enn før. Men de er også mer isolert.

..

Parallelt med at jihadismen har blitt stadig mer grotesk, har noe grunnleggende skjedd med hvordan vanlige muslimer omtaler terror. Etter IS, Pakistansk Taliban og Boko Harams herjinger er det muslimske stemmer som leder an i fordømmelsen. Det er de – ikke vi – som frykter av barna skal havne i ekstremistenes klør.

..

Dannede muslimer som Usman vet selvsagt at den voldelige jihadismen lener seg på apokryfe minoritetstolkninger av islam, og at dens tilhengerskare i Europa hovedsakelig består av hasjrøykere og småkjeltringer som vet omtrent like lite om religionen som den jevne Pegida-demonstrant.

..

Men han (Rana) vet også at politisk-religiøs vold er én mørk understrøm i islamsk historie, akkurat som fascistiske retninger er det i Vesten.

Aslak Nore i VG i en hyllest til Usama Rana

Les også

-
-
-
-
-