Hadia Tajik mener at jihadistene i Syria vet lite eller ingenting om islam. Det beste forebyggende middelet vil derfor være å gi dem en riktig forståelse av islam. – Gi ungdommen en Koran før ekstremismen tar dem, sa Tajik ifølge Dagbladet.

Tajik sa dette under Civitas møte om jihadisme onsdag.

Hadia Tajik understreket behovet for «forebygging, forebygging, forebygging», og viser til at «norske muslimer er våre viktigste alliansepartnere» i kampen mot voldelig islamisme og enda flere radikaliserte ungdommer. Hun mener at mer kunnskap om islam kan føre til at færre muslimer blir radikalisert.

– Vi vet at mange av de som er blitt radikalisert er religiøse noviser. De har jo knapt lest koranen og de har googlet seg til en del av de mest elementære muslimske prinsipper. En en stor andel av de som er blitt radikalisert har ikke en trygg muslimsk identitet, og de har ikke en religiøs bagasje fra sine foreldre. Dermed blir de ekstra sårbare, enten det er fra karismatiske opionionsledere innenfor islam eller andre drivkrefter som og bidrar til radikalisering, sier Tajik til et fullsatt kafelokale.

– Dette er en sånn setning som utløser hatbrev, men dette er en ting som jeg sier likevel: Siden vi vet at mange av ungdommene som er radikalisert er religiøse noviser, da er jeg tilbøyelig til å se at «gi ungdommene en koran før ekstremistene tar dem».

Hvis Tajik mener at Koranen forebygger eller fordriver ekstremisme, må hun sørge for mørklegge store deler av boken. Å si at jihadistene er noviser og ikke kan religionen er nedlatende og arrogant. Problemet er at jihadistene leser Koranen altfor grundig og tar den bokstavelig. Skal man finne frem til en fredligere og mer tolerant islam må store deler av Koranen erklæres utdatert.

Dette vet alle som har studert problemene med vold og islam. Men se det tør ikke Tajik si, for da vil hun legge seg ut med flere enn ISIS.

Det er en grenseløs naivitet i Tajiks uttalelse, eller beregner hun sitt publikum? Satser hun på at nordmenn ikke tør motsi henne? Samtidig som hun høster applaus hos den konservative mainstream. De vil gjerne at Koranen deles ut til alle. Men at det vil forebygge ekstremisme, er bare tøv.

Tajik går utenom problemets kjerne.

http://www.dagbladet.no/2014/09/03/nyheter/innenriks/politikk/hadia_tajik/isil/35098586/