Tavle

Red. ledsager Vilks rundt og har stort utbytte av det. Vilks er slett ikke den nobody som norske medier gir inntrykk av. Han har undervist ved Kunstakademiene i Oslo og Bergen helt siden 1988. Når vi går nedover Kristian IVs gate sier han: Jeg bodde oppe ved Carl Berner og hver dag tok jeg t-banen ned til byen og gikk denne veien til Kunstakademiet.

Vi svinger innom Nasjonalgalleriet for å se utstillingen med Caspar David Friedrich og I.C. Dahl. Der kommer en publikummer bort og sier: – Er det ikke Lars Vilks? Jeg var din elev for 20 år siden.

Det gir Vilks et utrymme på gateplan som er mye større enn det som synes i mediene. Aftenposten kan kjøre to sider om hans besøk uten å intervjue ham. Det er uhørt.

Mediene følger heller ikke med. Vilks er på vei «inn». Dagen i forveien, onsdag, viste SVT en halv times dokumentar om Vilks, som han selv var ganske fornøyd med. Hvis NRK eller avisene hadde oppfylt sin rolle hadde de slåss om å intervjue ham.

I stedet henger de ham ut som naziapologet. Tror de publikum er idioter?