muh-hund-aiklit.JPG

President Mahmoud Ahmadinejad griper nå inn i den gryende striden om de svenske Muhammed-tegningene og sier det er sionister som har spredd dem. Kommentaren kan være et varsel om at Iran vil utnytte saken til sin egen fordel.

Iran ønsker å fremstå som islams beskytter, noe som kan gi stor prestisje også blant sunnier. Samtidig kan man demonstrere sin makt overfor Europa og vise at man har strenger å spille på hvis presset på atomprogrammet blir for stort.

Utviklingen i denne saken er gått langsomt: Kunsteren Lars Vilks laget tre tegninger av Muhammed som såkalt rondellhund. Rondell betyr rundkjøring. En hundeskulptur sto en gang i en rundkjøring, men ble fjernet. Andre tok det som en sport å lage nye hundeskulpturer, og det er denne protesttradisjonen Lars Vilks arbeider i.

Vilks er en meget erfaren og kvalifisert kunstner. Hvilket en minibio på kunstkritikk.no viser. (Se nederst)

Vilks har et reflektert forhold til det han gjør. Det kan man se av å besøke hans hjemmeside www.vilks.net.

Vilks reagerte ikke så mye på det første nei-et til å stille ut tegningene. De samme bildene vises blant annet i kunstmuseet på Vestfossen. Men da den ene etter den andre unnskyldte seg med sikkerhetshensyn, fikk saken en ny dimensjon. Avisen Nerikes Allehanda trykket tegningene, og det har flere andre aviser også gjort.

Det førte til en demonstrasjon utenfor redaksjonslokalene fredag, protest fra Iran mandag, og nå ruller ballen: Det er tillyst nye demonstrasjoner fredag, etter bønnetimen.

Muslimer i Örebro och resten av Sverige ska fortsätta sina demonstrationer mot Nerikes Allehanda. Också på fredag blir det av allt att döma samling utanför tidningshuset.

Dagen efter att den iranska regeringen framfört en protest till den svenska regeringen mot tidningens publicering av konstnären Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som en rondellhund funderar islamiska organisationer över hur protesterna ska fortsätta.

– Det blir en stor demonstration på fredag och det är islamiska centret som ska organisera den, säger Jamal Lamhamdi, ordförande i Isamiska kulturcentret i Örebro.

Organisationen ska söka nu tillstånd hos polisen och vill genomföra sin protest efter fredagsbönen, en vecka efter den första demonstrationen. Den arrangerades dock inte av Kulturcentret utan enligt Lamhamdi av andra muslimska grupper.

– Många muslimer är provocerade och mår inte bra, men som organisation försöker vi så gott vi kan och lugna ner situationen och vi manar alla muslimer att inte hetsa upp sig, säger Jamal Lamhamdi, som anser att teckningarna är en kränkning av muslimer och går utöver yttrandefrihetens gränser.

Det er som med andre globale happenings: Når de når et visst nivå, ruller de videre av seg selv.

Lars Vilks er kunstner och kunstteoretiker og doktor i kunstvitenskap. Han er mest kjent for sitt kunstprosjekt Nimis (1980- ) kontroversielle og ulovlige konstruksjoner i Kullabergs naturreservat i Skåne. I dette prosjektet inngår også den virtuelle nasjonen Ladonia som ble opprettet i 1996 (www.ladonia.com). Vilks har arbeidet ved Statens Kunstakademi i Oslo 1988-93 og som professor i kunstteori ved Kunstakademiet i Bergen 1997-2003. Hans seneste større separatutstilling var på Moderna Museet, Stockholm, 2004. Noen av hans utgitte bøker: Det konstnärliga uppdraget (1999), Teori om allting (2002), Myndigheterna som konstnärligt material (2003), Spartips (2004).