Lars Vilks viser en av tegningene hans som viser profeten Muhammeds ansikt på en «rondellhund» under Fotografimuseets utstilling «Bildvalet 2018». Kunstneren har levd under streng politibeskyttelse siden 2007. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB scanpix

Sju kjente svenske medieprofiler har skrevet et opprop for Lars Vilks, som må leve under kontinuerlig politibeskyttelse etter å ha tegnet Muhammed-karikaturer i 2007. – Vi krever i ytringsfrihetens navn at bevoktningen av Lars Vilks omorganiseres slik at han kan leve sine siste år i verdighet og i kjærlighet, heter det i oppropet.

Det er med den pågående Charlie Hebdo-rettssaken som bakteppe de svenske medieprofilene har skrevet oppropet, der de krever endring i vilkårene for politibeskyttelsen av Vilks.

I 2007, to år etter at danske Muhammed-karikaturer ble publisert, tegnet den svenske kunstneren Lars Vilks profeten som en såkalt rondellhund. «Rondellhunder» er skulpturer laget av anonyme amatører og utplassert som gatekunst i rundkjøringer («rondeller») i svenske byer.

Karikaturen sto først på trykk i avisen Nerikes Allehanda, men ble også trykket i andre svenske aviser.

Al-Qaidas påståtte leder i Irak, Abu Omar al-Baghdadi (d. 2010), utlovet i 2007 en belønning på 100 000 dollar til den som klarte å drepe Lars Vilks. I oktober 2009 ble Colleen LaRose (Jihad Jane) pågrepet i USA for mordplaner på Vilks, og i mars 2010 ble sju personer pågrepet i Irland mistenkt for det samme. I mai 2010 ble det kastet en brannbombe mot Lars Vilks’ hjem i nærheten av Höganäs i Skåne.

Vilks deltok på debattmøtet «Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed» i kulturhuset Krudttønden i København da terrorangrepet fant sted 14. februar 2010. Mens Lars Vilks kom uskadd fra angrepet, ble en annen deltaker ble skutt og drept.

I Expressen Kultur skriver de svenske medieprofilene:

Charlie Hebdo-rettssaken, republiseringen av Muhammed-karikaturene i det satiriske magasinet Charlie Hebdo og den tilbakekalte innreisetillatelsen til den høyreekstreme danske politikeren Rasmus Paludan har igjen satt ytringsfriheten øverst på dagsordenen.

Vi snakker ofte stolt om vår ytringsfrihet i Sverige. Men få har stilt opp for Lars Vilks, som de siste 13 årene har hatt sitt liv umenneskelig begrenset på grunn av drapstrusler fra ekstreme islamister. Det er gjort flere forsøk på å drepe Lars Vilks, og to personer er også drept siden Lars Vilks brukte ytringsfriheten i 2007. Han tegnet en liten, beskjeden tegning som ble sagt å representere profeten Muhammed som en rondellhund.

Det er mulig å tenke at det var hensynsløst og unødvendig. Men det er også viktig at kunsten tør å være ukomfortabel, og at kunstnere tenker og skaper fritt. Kappen i Lars Vilks’ hundeprovokasjon var ikke først og fremst rettet mot muslimer, men mot en kunstverden som ifølge Lars Vilk er for ofte sovende kjedelig og forutsigbar.

Ja, hunden hans er blasfemisk, men blasfemi og utfordrende religiøse dogmer er også tillatt i et demokrati. I henhold til den svenske konstitusjonen om ytringsfrihet, og i henhold til artikkel 19 i ytringsfriheten i FN-konvensjonen, er forbudet mot blasfemi uforenlig med ytringsfriheten.

Lars Vilks har levd som fange i ti år, uten mulighet til å bevege seg fritt. Lars Vilks er en anerkjent 74 år gammel kunstner og doktor i filosofi som blant annet har skapt Nimis, et bemerkelsesverdig og verdsatt kunstverk laget av drivved på en strand i Kullaberg, som har blitt et av Skånes mest populære utfluktsmål.

I et år nå har kjæresten til Lars Vilk flyttet tilbake til Sverige i over 30 år, etter mange år i utlandet. Lars Vilks og «Maj» har gledet seg til å bo sammen de siste årene av livet.

De får det ikke, fordi politiet ikke tror at kjæresten er en del av det «beskyttede objektet». Nå kan de møtes utendørs, på «piknik», men de har ikke lov til å bo sammen.

Lars Vilks har levd som fange i ti år, uten mulighet til å bevege seg fritt og gjøre det han vil, slik vi alle gjør uten å tenke på denne friheten.

Det er på høy tid at vi viser litt medmenneskelighet og gir Lars Vilks og Maj muligheten til å bo sammen.

Vi krever i ytringsfrihetens navn at bevoktningen av Lars Vilks omorganiseres slik at han kan leve sine siste år i verdighet og i kjærlighet.

Stina Dabrowski, formann i Publicistklubben 2012–2014

Robert Aschberg, nåværende formann for Publicistklubben

Björn Häger, formann i Publicistklubben 2014–2017

Ulrika Knutson, formann i Publicistklubben 2008–2012

Stig Fredrikson, formann i Publicistklubben 2004–2008

Jan Guillou, formann i Publicistklubben 2000–2004

Arvid Lagercrantz, formann i Publicistklubben 1997–2000

(Bakgrunnskilder: NTB)
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.