Sverige har mistet sitt modigste menneske, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk om kunstneren Lars Vilks som omkom i en trafikkulykke søndag.

– Det var veldig trist og rart at det skulle ende på denne måten. Lars Vilks er en person som har blitt jaget og utsatt for attentater. At han skulle dø på denne måten, er surrealistisk, sier redaktør Vebjørn Selbekk i den kristne avisa Dagen til Dagbladet.

– Jeg mener at Sverige har mistet sitt modigste menneske, sier han.

Den svenske kunstneren Lars Vilks og to politifolk fra livvakttjenesten døde i en trafikkulykke på E4 utenfor Markaryd i Småland søndag ettermiddag.

Vilks er mest kjent for en tegning fra 2007 der han plasserte hodet til profeten Muhammed på en hund, et dyr som ifølge islam er urent. Han ble et hatobjekt for muslimer over hele verden og har siden da levd med politibeskyttelse.

Liten forståelse i Sverige

Selbekk mottok selv drapstrusler av islamister da han som redaktør i avisen Magazinet i januar 2006 trykket faksimiler av tolv Muhammed-karikaturer fra danske Jyllands-Posten.

Av dem som hadde en rolle i karikaturstriden, har Lars Vilks hatt det tyngst, mener Selbekk. Han sier at det har vært liten forståelse for Vilks’ situasjon og for de prinsipielle sidene og ytringsfrihet i Sverige.

– Han har vært svært isolert og bodd i alene i Skåne med to livvakter døgnet rundt. Han hadde lite bevegelsesfrihet og var veldig lite tilgjengelig i samfunnsdebatten. Fra utsiden var det trist å se. At det skulle ende på denne måten, er dypt tragisk, sier Selbekk.

– Samme skjebne

– Vi hadde litt samme skjebne med karikaturstriden, selv om han var mye hardere rammet enn meg, sier Selbekk til VG.

Han mener Vilks viste stort mot da han publiserte karikaturen etter det som skjedde i 2006.

Vilks mente at det var en viktig debatt hvordan vold og trusler får oss til å innskrenke ytringsfrihet, ifølge Selbekk.

– Det ønsket ikke han å være en del av, og hans svar var å publisere disse tegningene. Det har jeg stor respekt for.

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.