Synet på publiseringen av Muhammed-karikaturene har endret seg siden 2006: nå mener et flertall at det var riktig å trykke karikaturene.

Da Magazinet publiserte tegningene i 2006 mente 25,3 prosent at det var rett å trykke dem, mens 49,6 prosent mente at det var galt. I dag svarer 53,3 prosent at det var riktig å publisere tegningene, mens 32,6 prosent fortsatt mener at det var galt.

Endringen skyldes i følge valgforsker Frank Aarebrot at utviklingen har vist norsk opinion hvem som i realiteten var overgriper og offer i saken:

– Ut fra utviklingen i saken kan man se hvem som framstår som overgriper og offer. Den gangen var det mulig for muslimene å framstille trykkingen som et overgrep, sier Aarebrot. Det er nå mer nærliggende å se karikaturtegnerne som ofre, mener han.

Selbekk mener i dag at det var riktig å trykke tegningene.

– Vi gjorde ikke dette for å provosere muslimer. Men vi valgte å illustrere et oppslag om de danske Muhammed-tegningene med den mest opplagte illustrasjonen, nemlig de karikaturene saken handlet om, sier Selbekk.

Kokkvold mener saken viser hvor viktig debatten om ytringsfrihet er.

– Den er ikke bare en av menneskerettighetene, men selve grunnlaget for at de andre fungerer i et samfunn, sier han.

Både Magazinets redaktør Vebjørn Selbekk og generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mottok drapstrusler som følge av avisens faksimile av karikaturene.

ABC Nyheter: Flertall er for trykking av Muhammed-karikaturer

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂