Tidligere leder for muslimsk studentsamfunni Oslo, Mohammad Usman Rana, oppfatter danske avisers gjenopptrykking av Muhammed-karikaturene som ekstremisme. I likhet med flere muslimske ledere mener han at trykkingen ikke vil hjelpe ytringsfriheten, og at «såkalte forsvarere» av ytringsfriheten får tro om igjen dersom de tror at trykking av slike karikaturer vil herde muslimer.

Tirsdag ble tre personer arrestert i Danmark for å ha planlagt å myrde bladtegneren Kurt Westergaard. Et samlet politisk Danmark fordømmer attentatplanene, og flere aviser valgte i dag å trykke Westergaards tegning av Muhammed med en bombe i turbanen i solidaritet med den drapstruede tegneren og Jyllandsposten.

Det er ekstremisme, mener Rana:

– Personlig oppfatter jeg det at man nok en gang ønsker å trykke slike tegninger som dette, for ekstremisme. Man viser ikke noen sunn fornuft, klokskap eller respekt for andre mennesker i behandlingen av ytringsfriheten, sier Mohammad Usman Rana, tidligere leder av muslimsk studentsamfunn i Oslo og muslimsk samfunnsdebattant, til VG Nett.

– Jeg tror at muslimene nok en gang vil heve sin røst mot at de blir trykt, og gjennom demokratiske og siviliserte metoder utrykke sin motstand mot det. Det er muslimers demokratiske rett å ytre sin misnøye på en demokratisk sivilisert måte mot at disse tegningene blir trykt igjen, sier Rana.

– Hvis disse såkalte forsvarene av ytringsfriheten tror at muslimene blir herdet ved at slike tegninger blir trykt gang på gang, så må de nok tro om igjen, sier han.

Rana sier at de som forsvarer ytringsfriheten ved å trykke tegninger som håner det religiøse mennesker holder hellig, har en lite heldig innstilling til utviklingen av et harmonisk samfunn.

– Det er dessverre slik i en del muslimske land i Midtøsten at man ikke forstår at mediene ikke er et instrument for myndighetene, og hva de mener. Da tror mennesker i Midtøsten at dansker og nordmenn generelt har et slikt syn på profeten Muhammed. Jeg vil kalle det kunnskapsmangel på begge sider. I det gjennomsekulariserte Skandinavia er det mange som ikke forstår hvor hellig noe kan være for enkelte mennesker. Det er en tosidig misforståelse, sier.

Han får støtte av leder for Islamsk Råd i Norge, Senaid Kobilica, som sier at selv om ytringsfriheten er betydningsfull for oss alle, er ikke trykking av Muhammed-tegningene den rette veien å gå. Han tror at trykkingen kan skape unødvendige reaksjoner:

– Uansett hva man gjør mot Islam og islamske verdier, er det ikke riktig å reagere med trusler og drap, understreker Kobilica.

– Vi sier alltid at profeten Muhammed har gått gjennom enda verre situasjoner uten å reagere på denne måten, men du vet aldri hvordan enkelte individer reagerer, sier han.

Mohmmad Usman Rana tviler på at reaksjonene blir like voldsomme som i 2006, og legger til at han håper at ekstremister ikke vil bruke tegningene som et påskudd for politisk radikalisering.

VG: – Trykkingen av Muhammed-tegninger er ekstremisme