Nytt

Tusenvis av mennesker demonstrerer i Sudans hovedstad i protest mot at danske aviser har gjenopptrykket Muhammed-karikaturene. Demonstrantene bærer blant annet plakater av generalsekretær i det norske presseforbundet Per Edgar Kokkvold. Under bildet av Kokkvold står en oppfordring på arabisk om å drepe islams fiender.

– Ned med Danmark, ropte menneskemengden i Shyhada-gata, der det også var ventet at president Omar al-Bashir ville holde tale senere på dagen.

Reiser ikke til Khartoum

– Dette er ikke særlig behagelig, men jeg kommer vel ikke til å reise til Khartoum med første, sier generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, til Dagbladet.no. Han mener det virker som demonstrasjonen var nøye planlagt av regimet i Sudan.

– Dette var ingen spontan demonstrasjon, og i likhet med de demonstrasjonene vi så i Syria og Libya for to år siden er de et resultat av en oppfordring fra myndighetene i landet, sier Kokkvold.

Kokkvold holder imidlertid fortsatt fast ved sin støtte til de redaktørene som velger å publisere Muhammed-tegningene.

– Jeg bøyer meg gjerne i respekt for noens tro, men nekter å bøye meg i frykt for noens terror, sier Kokkvold.

– Jeg forsvarer redaktørens rett til å publisere på samme måten som jeg ville forsvart en muslimsk redaktørs rett til å gjøre noe lignende, sier generalsekretær.

– Men jeg vil aldri gi etter for menneskes selvfølgelige rett til å ytre seg. Jeg tror det nettopp er mange l på ytringsfrihet som gjør at så mange muslimske land ikke har hatt den utviklingen som de kunne eller burde hatt, sier Kokkvold.

Få norske aviser har funnet det journalistisk forsvarlig å gjenopptrykke Muhammed-tegningene, slik de fleste danske medier valgte å gjøre etter at attentatplanene mot tegneren Kurt Westergaard ble kjent.

Gaten der demonstrasjonene foregår er stengt for biltrafikk, og hundrevis av busser og lastebiler er satt inn for å transportere demonstranter. Etter hvert som tilstrømningen av demonstranter har økt, har andre gater og innfartsårer i Khartoum vært helt blokkert av trafikk i løpet av dagen.

– Skam dere, fiender av islam, lød ett av slagordene under demonstrasjonen, mens andre tok til orde for boikott av danske varer. Det samme gjorde Khartoums guvernør Abdul Halim al-Mutaafi i et radiointervju onsdag, der han ivret etter å bryte alle forbindelser med Danmark.

– Vi ønsker ikke at de skal komme til vårt land, og vi ønsker heller ikke å besøke deres land, sa guvernøren.

Den danske utviklingsministeren, Ulla Tørnes, vil ikke avvise at Sudans myndigheters oppfordring til en global boikott av Danmark kan få konsekvenser for dansk bistand i Sudan:

«Jeg forstår godt, at den umiddelbare reaktion hos nogen kan være, at vi skal afbryde bistandssamarbejdet, og jeg kan heller ikke afvise, at sagen får konsekvenser, siger udviklingsminister, Ulla Tørnæs (V), efter sudanesiske opfordringer til global boykot af Danmark.

Hun har dog endnu ikke gjort sin stilling endelig op i forhold til eventuelle konsekvenser for dansk bistand til Sudan.

I Tyskland oppfordrer for øvrig innenriksminister Wolfgang Schäuble tyske aviser til å trykke Muhammed-tegningene i solidaritet med Danmark, og for «å vise den islamske verden at vi står sammen og ikke lar oss kue».

Dagbladet: Drep fienden av profeten og Gud

Jyllandsposten: Minister: Boykot kan få konsekvenser

Welt Online: Pressefreiheit: Schäuble will mehr Mohammed-Karikaturen