Sudans ambassadør bekrefter at Sudan har innledet en offisiell protest mot Danmark på grunn av medienes gjenopptrykking av Muhammed-tegningene. Reaksjonen fra Sudan skyldes at landet ikke finner at den danske regjeringen har gjort tilstrekkelig for å forhindre offentliggjørelsen av tegningene.

Sudans ambassade i Oslo mottok i morges en instruksjon fra utenriksministeriet i Khartoum, som til dels omfatter boikott av danske varer og til dels opplyser at dansker ikke vil få tillatelse til å reise inn i Sudan:

Ambassadøren, der netop er vendt tilbage til Oslo efter tre ugers ophold i Khartoum, påpeger, at andre vestlige lande har reageret anderledes i en lignende situation. Han ønsker dog ikke at komme med konkrete eksempler.

På sit ugentlige pressemøde beskrev statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) her til formiddag omfanget af protester fra den muslimske verden som »uklart«. Han fastslog, at han ikke var orienteret om nogen officiel reaktion fra Sudan.

«Jeg vil understrege, at vi ikke har modtaget officielle tilkendegivelser fra den sudanske regering. Der tegner sig et diffust billede af, om der er tale om en boykot eller ej,» siger han.

Også i går mandag var Morgenavisen Jyllands-Posten i kontakt med Mohamed Ali Eltom, der her beskrev de politisk-diplomatiske relationer mellem Sudan og Danmark som »normale«. Men det har taget en drejning med instruktionen, der vil blive sendt til det danske udenrigsministerium fra Khartoum.

Regjeringen i Sudan har i følge ambassadøren vært under et stigende folkelig press for å reagere offisielt overfor Danmark:

»Folk spørger, om der ikke er nogen nedre grænse for, hvad man vil bruge ytringsfriheden til i Danmark,« siger Mohamed Ali Eltom.

Han understreger, at danske embedsfolk fortsat vil kunne bo og arbejde i Sudan. Eksempelvis fungerer den danske topdiplomat Torben Brylle som leder af EU’s mission i Sudan, og han vil ikke blive berørt af boykotten mod Danmark.

Sudans handelsministerium erklærte alt i går en offisiell boikott av danske varer. Ministeren for utenrikshandel, al-Samih Siddik, sa at boikotten har umiddelbar virkning og at tollmyndighetene har gitt importører beskjed om at de ikke skal kjøpe danske produkter.

Dansk eksport til Sudan er imidlertid beskjeden, i 2006 hadde den en verdi på 116 millioner kroner.

Mandag truet for øvrig Sudans president, Omar al-Bashir, med å kaste danske organisasjoner ut av landet:

Dansk Røde Kors har fire medarbejdere i landet, men de var i går ikke gået i gang med at pakke deres kufferter, oplyste Anders Ladekarl, international chef i Dansk Røde Kors.

«Vi har ikke modtaget nogen officiel anmodning om at stoppe vores arbejde eller forlade landet, og hvis det sker, så vil vi rette os efter det. Hvis vi ikke er velkomne i et land, så kan vi jo ikke være der,» sagde Anders Ladekarl mandag.

Jyllandsposten: Sudan lukker for danskere

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂