Gjesteskribent

Man bliver så opstemt af at læse Politikens forside i dag. Avisen har samlet ind, har den, blandt sine mange læsere, til nok et forbilledligt formål.Sidste efterår var det en sundhedsklinik på Vesterbro i København, der kom til at nyde godt af Politikens eksemplariske godhed, som gjorde det muligt for klinikken at yde service til udlændinge, der opholder sig ulovligt i Danmark. De bliver jo også syge, som avisen mindede alle os andre om. Vist gør de det, og hvis du stadig synes, det er synd for dem, kan du sikkert nå at indbetale en sum, lille eller stor, på det oplyste gironummer 7803893.

Før sundhedsklinikken samlede avisen ind til et center for afviste irakere; det var dengang, Tøger Seidenfaden stadig var iblandt os, og han mente lidt i stil med en enevældskonge, at avisen simpelthen skulle ansætte staklerne på avisen, så de kunne få noget fornuftigt at lave i dagtimerne. De tilhørte måske ingen officiel stand, men så kunne man jo bare give dem en rang. Så vidt jeg husker, gik det ikke så godt med det center, men du kan muligvis stadig nå at sætte et beløb ind på den oplyste bankkonto 3100 – 11171117.

Tilbage til dagens forsidehistorie, hvor det ikke længere er Tøger Seidenfaden, der regerer, men chefredaktør Bo Lidegaard. Bo er sikkert glad i dag. Bo er nok også stolt, som man kun kan være stolt i Vatikanet og Politikens berømte hjørneværelse. For nu er der penge til ambulancen.

Hvilken ambulance, tænker du muligvis, men det afslører, at du ikke er med i klubben. Politiken er som bekendt ikke en avis, men en klub; en klub for dem, der gør godt herfra og langt ind i den offentlige sektor og med glæde ser deres avis forvandle sig til en godgørende organisation.

Denne gang er sårede syrere, der nyder godt af de godes bistand. Ambulancen, der er en Toyota Hiace uden danske afgifter på knap 200 pct., koster 360.000 kr. i Syrien. Læserne har ifølge Politiken samlet 377.705 kr. ind, hvilket betyder, at der i skrivende stund er næsten 18.000 kr. tilovers til medicin, som ifølge FN, Røde Kors og Røde Halvmåne ligeledes er en mangelvare i området.

Er det ikke bare skønt? Bliver du ikke rørt over denne aktive humanisme?

Nå, ikke. Så er vi to. Skal en avis være lige så god som Røde Kors?

Nej, det skal en avis ikke. En avis skal mig bekendt ikke gøre godt, men forsøge at beskrive virkeligheden i alle dens nuancer og problemstillinger, ligesom den skal sætte ting til debat, sådan som Brandes-brødrene ville det med Politiken engang.

I dag vil avisens chefredaktører noget helt, helt andet, og de tænker mere som engle og politikere end som avismennesker. Jeg synes, det er sølle. Beklager, men der er ikke noget bedre ord end sølle.

Men det er nok bare mig. Andre, bedre mennesker elsker at lade hatten gå rundt, og skal det være, så lad det være. Som JP beretter i dag, er der masser af penge at hente i landets – altså Danmarks – ghettoområder, der af den nye og allerede nedbrændte regering tituleres “udsatte områder”, og hvor der snydes for millioner. Skat – altså skattevæsenet – har specifikt undersøgt 26 udsatte boligområder og afsløret snyd for ca. 40 mio. kr. – bare i 2011. Dels i manglende skatte- og momsindbetaling, dels i socialt bedrageri med offentlig bistand. De udsatte er med andre ord meget opsatte på at snyde – så meget at den smilende skatteminister Thor Möger Pedersen – ikke længere griner fjoget.

Her bliver vi nødt til at korrekse ministeren og hans regering. Hvis man er udsat, når man f.eks. er en af ni andre fædre, der har officiel adresse i den samme treværelses lejlighed, sådan at deres koner figurerer som enlige forsørgere og dermed opnår højere kontanthjælp, boligsikring osv., så vil jeg også snart gerne være udsat. Når jeg har betalt min restskat, bliver der formentlig ikke råd til så meget som en lakridspibe.

Men det nytter ikke noget, vurderer en forsker fra RUC. Altså, at samle pengene ind. Det sociale bedrageri vil fortsætte – det bliver værre og værre:

“Når Skat laver den slags aktioner, har det måske en effekt i mindre end en måned. Men når Skat er væk, så vender tingene tilbage til deres normale tilstand igen. Aktionen er blot symptombehandling, det fjerner ikke svulsten.”

Ordene kommer fra Shahamak Rezaei, der forsker i velfærd, diversitet og social sammenhængskraft. Jeg tror ham gerne. Visse ghettoer er en by i Syrien. Men “svulsten”?

Hvis Trykkefrihedsselskabets Lars Hedegaard eller en anden etnisk dansk havde udtalt sig sådan eller sagt bare noget lignede, ville vedkommende blive slæbt i retten for racisme. Igen.

Vi kan hermed drage en konklusion, som vil glæde Politikens læsere: Når de onde samler ind, er det nyttesløst. Når de gode samler ind, hjælper det.

Ryd forsiden: Verden er retfærdig.

Opprinnelig Jyllands-Posten 12. mars 2012. Document takker Jalving for hans generøsitet.

Les også

-
-
-
-