Nytt

Leder av Danske Røde Kors, Anders Ladekarl, sier situasjonen Europa står overfor med folkevandringer er uholdbar. Han har en viss forståelse for land som velger drastiske metoder som grensegjerde. Hvis ikke situasjonen bringes under kontroll kan det bli enda verre. Ladekarl frykter at det vil bli skutt mot migrantene.

»Der er ingen tvivl om, at der er et stigende skel mellem det antal migranter og flygtninge, befolkningerne i Europa synes, de kan håndtere, og det antal, der rent faktisk er. Hvis vi ikke får begrænset antallet, så bliver der uoverstigelige problemer. Og de bliver værre end det, vi kender til i dag,« siger generalsekretær i Dansk Røde Kors Anders Ladekarl til BT.

Ladekarl følger opp generalsekretær i Dansk Flyktninghjælp, Anders Kamm, som advarer mot ragnarok hvis ikke noe gjøres.

Aps partileder Jonas Gahr Støre ble spurt om han deler denne bekymringer av NRKs Anders Magnus, men fikk til svar at Kamm snakket om en tenkt fremtid.

Uttalelsene fra Ladekarl tyder ikke på det.

Han bruker ordet «kollaps» om situasjonen i Europa. Gahr Støre liker ikke slike ord.

»Men nogle lande bliver så oversvømmet af flygtninge og migranter lige nu, at jeg har en vis forståelse for, at de ikke kan se andre udveje.

Det her er i virkeligheden et udtryk for, at hele det europæiske samarbejde på flygtningeområdet er kollapset.

Flere advarer nå om at Schengen-samarbeidet kan ryke. Avstanden er for stor mellom landene. Tyskland vil at de andre skal ta etter dem, noe som er utenkelig.

I denne situasjonen foreslår bl.a. VG på lederplass at Schengen må styrkes. Det er det samme som å følge Tysklands eksempel. Tyskland ønsker en fellesløsning hvor migrantene registreres ved yttergrensene og fordeles etter kvoter. Det er utenkelig at de andre landene vil gå med på en slik løsning.

Danskene sier det nordmenn ikke tør: Strømmen må stanses ellers vil de føre til alvorlige konflikter.

Det er lederne for Flyktninghjælpen og Røde Kors som sier dette. Deres norske motstykker er blant de politisk mest korrekte. Leder av norske Røde Kors, Åse Havnelid, har gått inn for tvangsplassering av asylanter i kommunene. Trykket i Norge går fortsatt bare én vei: Ovenfra og ned. I Danmark lytter man til grasrota, også den som er langt unna.

»På et eller andet tidspunkt bliver Europa nødt til at finde løsninger, som begrænser migrations- og flygtningestrømmene og gør os i stand til at håndtere den strøm, der så kommer, i fællesskab. Ellers bliver det næste, at der bliver skudt efter flygtningene, når de står ved grænsen til Østrig, Polen eller et helt tredje land. Og ingen ønsker vel, at vi kommer dertil.«

Ladekarl tør også ta ordet «drastiske metoder» i sin munn. På norsk og svensk rubriseres dette automatisk som høyrepopulisme.

»Vi er nødt til at tage meget drastiske metoder i anvendelse. Vi bliver nødt til at lave en marshall-plan (amerikansk hjælpeplan til Vesteuropa efter Anden Verdenskrig, red.) til de lande i nærområderne, som huser millioner af flygtninge.

Men hvem skal gjennomføre Marshall-planen i et land som Libya, der mange av migrantene skipes ut fra? Hvilke EU-land er villig til å sende soldater til et land med to regjeringer og salafister og IS-jihadister som kjemper om makten?

Det er denne mangel på muligheter/løsninger som skremmer politikerne. Men det er fortsatt forskjell på å barbere seg og skjære av seg haken.

Nordmenn og svensker er blitt flinke til det siste.