Ansvarlig redaktør for Nettavisen, Gunnar Stavrum, fjernet Muhammed-tegningene Nettavisen publiserte lørdag som illustrasjon til en artikkel om drapsforsøket på tegner Kurt Westergaard:

– Jeg er på fjellet og har ikke fulgt med på nettet, men svarte bestemt nei til å trykke en slik tegning da vaktsjefen ringte og spurte om det, sier Nettavisens ansvarlige redaktør, Gunnar Stavrum, til NTB.

Gunnar Stavrum, Nettavisens ansvarlige redaktør, valgte å få fjernet Muhammed-tegningene etter kort tid.

Han sier han har to hovedgrunner til ikke å ville trykke tegningen. Den ene er at han ikke vil fornærme muslimer generelt. Den andre er at han ikke vil gå radikale muslimers ærend.

– De ønsker jo at tegningen skal trykkes for å finne et påskudd til å starte voldelige handlinger, sier Stavrum. At tegningen først var på og så ble tatt av, har han ingen oppfatning om fordi han selv var på fjellet og ikke på nettet.

Bergens Tidende, hvis sjefredaktør Trine Eilertsen på lederplass har skrevet at det er riktig å gjengi tegningene, hadde derimot et sideoppslag om angrepene på den danske avistegneren hvor Westergaards karikatur er benyttet som illustrasjon.

Tidligere valgte avisen å ikke trykke tegningene. Da var Einar Hålien sjefredaktør, men Eilertsen fastslo like etter redaktørskiftet at det hele tiden hadde vært uenighet mellom henne som politisk redaktør og Hålien i dette spørsmålet.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, mener det er synd at så få norske medier har valgt å trykke Muhammed-tegningene i forbindelse med drapsforsøket på Westergaard:

Det var generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund som lørdag på ny satte søkelyset på det forhold at svært få norske medier har gjengitt karikaturtegningene.

Til NTB sier han det er feil om noen oppfatter det som en oppfordring til en felles aksjon. Det er den enkelte redaktørs suverene rett å trykke eller å tie.

– Min mening er at det både den gang og nå burde vært flere som trykket karikaturtegningene i solidaritet med de involverte, men jeg er imot noe som kan oppfattes som en felles aksjon fra medienes side.

Kokkvold ga også uttrykk for at mediene har gitt etter for islamistenes terror ved å ikke trykke Muhammed-tegningene:

– Når norske og andre medier fortsatt ikke våger å trykke disse harmløse tegningene, er det ikke fordi vi har bøyd oss i respekt for muslimenes tro, men fordi vi har bøyd oss i frykt for islamistenes terror, hvilket vi aldri må finne på å gjøre, sa Kokkvold.

Aftenposten: Få trykker Muhammed-tegninger

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂