Stortingets visepresident Akhtar Chaudry gjentar at alle bør besinne seg og mener alle som ber om at turbantegningen til Kurt Westergaard gjenopptrykkes. Men kanskje det er en oppfordring han bør følge selv.

Som Stortingets visepresident har Chaudrys ord en spesiell vekt. Han blander sammen kronologien i Westergaard-saken. Den dreier seg ikke lenger om turbantegningen, men om hans liv. Når Chaudry ber om besinnelse og sier det er «fanatikere på alle sider», sammenligner han terrorister og drapsmenn med kunstnere og redaktører som benytter trykkefriheten.

Chaudrys utspill er et kroneksempel på dobbeltkommunikasjon: Han sier ting som beviselig er galt.

Han sier at europeiske muslimer er for ytringsfriheten.

Norske og europeiske muslimer har tydelig og klart tatt standpunkt for ytringsfriheten siden karikaturstriden brøt ut for fire år siden. Beklageligvis finnes det noen forvirrede folk som forstyrrer hovedbildet og sier det motsatte av det muslimer i Europa mener, og det er selvsagt meget beklagelig, sier Stortingets visepresident til Klassekampen.

Det er ikke en gang en sannhet med modifikasjoner. Det er beviselig galt ut fra mange meningsmålinger. Men de er for hvis den følger islamske prinsipper, og tar hensyn til muslimers følelser. Men da er det ikke lenger ytringsfrihet. Det er en slik ytringsfrihet som Chaudry og Jonas Gahr Støre går inn for. Det er ikke noe rart at Chaudry klapper Gahr Støre på skulderen og kaller ham klok. Det er for øvrig samme linje som mesteparten av norsk presse følger: en ytringsfrihet tilpasset muslimers følelser, jfr. Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum.

Nettavisens linje er at vi forbeholder oss retten til å trykke Muhammed-karikaturer, men at vi også er bevisst på at en slik publisering kan oppfattes som spottende for mange mennesker som ikke har gjort annet galt enn å bekjenne seg til islam. Det er 1,3 – 1,7 milliarder muslimer i verden, og det er vanskelig å se at den riktige måten å motarbeide de ekstreme kreftene på er å såre resten.

De aller fleste av verdens rundt 1,7 milliarder muslimer lever fredelig med sin gudstro.

De ytterliggående militante muslimene – ofte kalt islamister – får næring fra konfrontasjoner og konflikter med den vestlige verden. En samlet presseaksjon med publisering av Muhammed-tegninger bekrefter deres verdensbilde av en religionskrig. Derfor kan publisering av Muhammed-tegninger som en samlet aksjon paradoksalt nok styrke de militante og ekstreme muslimene.

Stavrum skriver – uten selv å forstå det – at han har gitt ekstremister vetorett over Nettavisen. Det er bare å trappe opp truslene så kapitulerer redaktørene. I realiteten er det det hans redaktørkolleger har gjort. De kaller det bare noe annet: hensyn. Det lyder penere.

Men «vi» vet, muslimene vet og ekstremistene vet.

Det er derfor noe perfid over Chaudry når han må plassere Vebjørn Selbekk i fanatikernes leir. Det blir for drøyt for Klassekampens journalist, Hans Petter Sjøli:

– Poenget er at det finnes fanatiske elementer på alle sider som styrker hverandre med denne typen dumheter. Den ene parten spiller på den andres dumhet. Det store fellesskapet har ingen interesser av å styrke enkeltfanatikere, og DagenMagazinet-redaktør Vebjørn Selbekk er en av dem.

– Mener du at Selbekk er en fanatiker?

– Nei, det er feil ord. Men han publiserte tegningene og har brukt dette for alt det er verdt for å forsterke en ondsirkel som vi har virvlet oss inn i.

Først betegnes kreftene som forsøker å drepe Kurt Westergaard som «forvirrede». Er Al Qaida forvirret? Er Al Shabaab, som driver krig og forsøker å innføre et totalitært kalifat i Somalia? Er Lashkar e Taiba forvirret? Dette ordvalget sier noe om Chaudrys egentlige holdning til ekstremistene. Han ufarliggjør dem.

Dermed henger han fanatisme-stemplet rundt halsen på Selbekk, som med familien måtte leve i dekning en lang stund.

Chaudry får i intervjuet demonstrert hva islamsk ytrinsgfrihet betyr i praksis. Hans formelle fordømmelse av drapsforsøket er ingenting verdt.

Slik taler en visepresident i Det norske Storting.

– Alle må besinne seg

Forferdet: Stortingets visepresident Akhtar Chaudhry (SV) reagerer med avsky på attentatforsøket mot karikaturtegneren Kurt Westergaard, men oppfordrer samtidig «alle fanatikere» til å besinne seg.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂