I forbindelse med Trykkefrihedsselskabets markering av at det er gått ti år siden offentliggjøringen av Muhammed-karikaturene i Jyllands-Posten, som siden ble gjengitt i norske Magazinet, kan det være på sin plass å minne om hvordan daværende statsminister Jens Stoltenberg reagerte på ildpåsettelsen av den norske ambassaden i Damaskus:

Til VG sier Stoltenberg rett ut at Selbekk har bidratt til ambassadedramaet. Han går også langt i å kalle trykkingen av Muhammed-karikaturene for «en gal handling».

– Har Magazinet bidratt til at den norske ambassaden i Damaskus ble påtent?

– Det er i hvert fall det demonstrantene bruker som begrunnelse. De demonstrerer mot karikaturtegningene av Muhammed som ble gjengitt i Magazinet. Vi har beklaget flere ganger at muslimer opplever at deres religion krenkes. Samtidig, i et land med ytringsfrihet, vil det være helt galt om en regjering prøver å hindre en avis å trykke tegninger, sier Jens Stoltenberg til VG.

– Mener du at Magazinets redaktør har noe av skylden for at den norske ambassaden ble angrepet?

– Jeg kommer ikke til å bruke den type ord. Men jeg registrerer at de som demonstrerer reagerte på de tegningene, sier Stoltenberg.

Instinktene var ikke de aller beste i kampens hete, da det virkelig gjaldt.

 

VG

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂