Direktøren for det moderne museet i Stockholm nekter å godta Lars Vilks berømte tegning av rondellhunden – den blir rett og slett ansett som for provoserende.

Etter kunstneren Lars Vilks død søndag argumenterte de to kunstkritikerne Dennis Dahlqvist og Thomas Millroth for at kunstnerens tegning «Profeten M. som rondellhund» skulle doneres til Moderna Museet. De får nå støtte av kollega Mårten Arndtzén, kunstkritiker ved Kulturnytt:

– De borde bevaras, de är de enskilt viktigaste teckningarna i 2000-talets svenska konsthistoria hittills och de måste bevaras på ett konstmuseum som har möjlighet att hantera ett eventuell terrorhot och då finns bara Moderna Museet i Sverige, sier Mårten Arndtzén i et intervju i Sveriges Radio P1 Kulturnytt.

Men i en debattartikkel i Sydsvenskan avviser nå Moderna Museets direktør, danske Gitte Ørskou forslaget fra kunstkritikerne med den begrunnelse at Vilks rondellhund er «en magnet for hat og trusler» basert på hatefull og støtende ikonografi.

”Det är bortom allt tvivel att teckningarna görs som en medveten provokation med avsikt att skapa spektakel i en tid som var och är starkt präglad av xenofobi och islamofobi. Att de mycket riktigt blivit som en magnet för hat och hot, diskussion och debatt gör dem absolut till ett intressant fenomen av sin tid – men det gör dem inte automatiskt till intressant konst,” skriver Gitte Ørskou i Sydsvenskan.

Lars Vilks tegning ble laget i 2007 som en reaksjon på voldsbølgen som fulgte i fotsporene til Jyllands-Postens utgivelse av de såkalte Muhammed-karikaturene. Vilks ønsket å ta et standpunkt for ytringsfrihet, og teste toleransen til omverdenen og kunstverdenen. Men Vilks patruljehund førte til voldelige protester i den muslimske verden, og fatwaen som ble utstedt mot ham tvang Vilks til å leve som en jaget mann i mer enn 14 år.

Les mer: Lars Vilks – mer enn en patruljehund

Les mer: Lars Vilks kjæreste med sterk kritikk av politiet

Vilks lyktes dermed over all forventning med sin provokasjon, og selv om evnen til å skape reaksjoner er et av kunstens formål, anses den lille, upåfallende A5 -tegningen dermed for provoserende selv for Moderna Museet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.