Auksjonshuset Bukowski skulle holde en auskjon til inntekt for hiv-arbeid, og en rekke kunstnere meldte seg, deriblant Lars Vilks. Til og begynne med syntes ledelsen det var helt ok. Vilks sendte inn en rondellhund og en naken kvinne med et gyllent eple, og hunden var ikke Muhammed, men Moderna Museets nye direktør Daniel Birnbaum.

Men noen tåler ikke lenger å se Vilks’ navn i offentlig sammenheng, og presset begynte. Bukowski sto til å begynne med imot, men ga så etter. Vilks ble fjernet.

Uwe Max Jensen siterer Vilks:

«Jeg er vant til censur efterhånden (Vilks har fået aflyst talrige udstillinger og foredrag i Sverige de seneste år, red.). Det skaber ingen stor forbavselse. Et auktionshus har en vis tærskel. Bukowskis ville først sælge tegningen. Men de fik så mange protester, at de gav op. Det blev for kompliceret, da trykket på dem blev større. Jeg forstår logikken i deres holdning. Bukowskis har vurderet, at det ikke var godt for business, og at de ville tabe mere, end de vinder ved at sælge tegningen,” siger Lars Vilks til Denfri.

Kunstneren forudser, at censur i offentlige sammenhænge vil blive endnu mere udbredt de kommende år.

”Hvis der findes en mulig læsning af et værk eller en kunstner, du ikke kan lide, spiller det ingen rolle, hvilken kontekst et specifikt værk indgår i. Der er vokset en attitude frem, hvor man ikke længere forholder sig til et værks kontekst og dermed afstår fra en kompleks læsning, som samtidskunsten kræver. I stedet vælger man det laveste niveau. Hvis nogen kan misforstå noget, spiller konteksten ingen rolle,” fortæller Lars Vilks fra sit hjem i Skåne.

Mere om sagen på Lars Vilks’ blog.