Gjesteskribent

Lars Vilks utestenges nå også fra utstillinger hvor rondellhundtegningene ikke skal med. Det var avtalt for lenge siden at han skulle delta på Eslöv Biennalen i Sverige, men kommunen fikk kalde føtter. Politikerne støtter at han utestenges. De vil ikke ha bråk. Just in case.

Av Uwe Max Jensen:

SAMMENBRUD: Medier i Danmark og Sverige kastede sig med stor iver over den svenske kunstner Lars Vilks‚ tegninger, hvor han fremstiller Muhammed som en hund.

Det er al ære værd, at flere medier – nogle efter længere betænkningstid end andre – har valgt at publicere Vilks‚ tegninger og dermed trodse truslen fra islamisterne og påbuddet fra diverse muslimske organisationer om at indskrænke ytringsfriheden efter muslimsk forbillede. Efter denne manifestation og konkrete markering af ytringsfriheden virker det imidlertid til, at medierne betragter sagen som afsluttet. Men desværre er der al mulig grund til stadig at have fokus på den svenske Muhammed-sag, selvom den umiddelbare sensation og benovelse over, at nogen har vovet at tegne Muhammed som en hund har lagt sig. Den principielle diskussion udvirkning af sagen er nemlig kun i sin vorden.

Lars Vilks kan stadig ikke udstille sine tegninger. To kunstinstitutioner har takket nej. Kunstinstitutionerne havde intet at indvende mod Vilks‚ kunstneriske projekt, men de var bange for repressalier. Og der er for nuværende ingen kunstinstitution, der har vovet at melde sig på banen som vært for Vilks‚ hjemløse tegninger.

Det er et demokratisk problem.

Ovenstående er slemt nok i sig selv, men i forrige uge tog sagen yderligere en tragisk drejning. Lars Vilks blev nægtet deltagelse på kunstudstillingen Eslövs Biennalen 2007 i Medborgarhuset 3.-28. november. Lars Vilks‚ deltagelse har været planlagt længe – før de berygtede tegninger – og Lars Vilks havde ikke i sinde at udstille Muhammed-tegninger på biennalen. Alligevel er Lars Vilks pludselig ikke velkommen.

Eslöv Kommune er medproducent på biennalen, og kommunens kulturchef Eva Hallberg har besluttet, at Lars Vilks ikke må deltage. Overfor Skånska Dagbladet angive kulturchefen, at Lars Vilks er udelukket, fordi man vurderer, at der findes en risiko for, at forskellige grupperinger ska benytte anledningen til at lave ballade, hvis Vilks er blandt deltagerne på biennalen.

Kommunens officielle standpunkt er, at udelukkelsen af Lars Vilks fra biennalen ikke er en politisk beslutning. Men flere af Eslöv Kommunes politikere bakker beslutningen om
Vilks` udelukkelse op.

Til Skånske Dagbladet siger Cecilia Lind, der er medlem af byrådet i Eslöv for Socialdemokraterna:

„Det er en unødvendig provokation at lade Vilks være med på en udstilling i Eslöv.» Og videre: „Der findes mange mennesker, som føler sig krænket af hans kunst.»

Ifølge den svenske socialdemokrat er det altså de angiveligt krænkede – og ikke ytringsfriheden og demokratiet – der skal sætte grænserne for kunstneres deltagelse på kunstudstillinger.

Desværre er hun ikke alene om synspunkt. Cecilia Linds socialdemokratiske byrådskollega, Khalid El-Haj, der oven i købet er S-ordførende i Kultur & Fritidsnämnden, støtter sin partifælle.
«Jeg vil ikke sige, at han (Vilks, red.) er en dårlig kunstner, men det synes jeg,» fortæller Khalid El-Haj til Skånska Dagbladet, og han fortsætter: „Det ville give negativ opmærksomhed omkring Eslöv, hvis vi lod ham udstille her, og derfor vil vi ikke have ham her.»

Til sidst i artiklen spørger journalisten om, det ikke er vigtigere med ytringsfrihed og demokrati.

Khalid El-Hajs svar:

«Det er en meget træls („tråkig», red.) diskussion, som pågår, og vi vil ikke deltage i den.»

Case closed.

Det er en træls diskussion, og vi vil ikke deltage i den.

Tilbage står, at Lars Vilks nu ikke længere bare er udsat for al-Qaedas og svenske islamisters dødstrusler.

Kunstneren bliver også ramt på sin metier og sit levebrød som udøvende kunstner. Det giver desværre mindelser om både berufsverbot og Ayaan Hirsi Alis situation, hvor demokratiske stater ikke kan enes om at betale for hendes beskyttelse. En beskyttelse, der netop er blevet nødvendig, fordi Ayaan Hirsi Ali har benyttet sine demokratiske rettigheder.

Desværre ser Vilks-sagen ud til at være så godt som afsluttet i medierne. Men der er al mulig grund til at begynde på diskussionen. Retsstater kan nemlig ikke overleve ret mange af de demokratiske sammenbrud, som Lars Vilks og Ayaan Hirsi Ali har været udsat for.

Uwe Max Jensen er performance- og konseptkunstner, blant annet kjent for det provoserende verket «Halve sandheder», som består av en bibel og en koran skåret over på midten. Ovenstående artikkel er sendt til document.no av forfatteren selv, og er gjengitt i sin helhet.