Nytt

Av Uwe Max Jensen

Nye problemer har ramt Lars Vilks’ musical «Dogs». Svensk udstillingssted ønsker ikke længere at lægge lokaler til forestillingen.

Efter planen skulle den svenske konceptkunstner Lars Vilks have opført sin musical «Dogs» på Konstfabriken i Dalby 13. september. Men musicalen bliver ikke til noget i denne omgang. Thomas Lundström, der er ansvarlig for udlejningen af Konstfabrikens lokaler, har aflyst arrangementet.

«Man opfatter måske musicalen som dårlig reklame. Men der var ingen problemer tidligere på sommeren, da jeg besøgte Konstfabriken. Der virkede det hele ret uproblematisk,» fortæller Lars Vilks.

Kunstneren mener, at det svenske politi muligvis har påvirket udlejerens afgørelse.
«Politiet i Dalby har haft kontakt med udlejeren, da musicalen skulle have været opført under politibeskyttelse, og deres henvendelse kan muligvis have påvirket udlejeren,» vurderer Lars Vilks.

Dansk aflysning

«Dogs» er en musikalsk iscenesættelse af forløbet omkring Lars Vilks’ herostratisk berømte tegninger af religionsstifteren Muhammed som en rondellhund (rundkørselhund, red.), og aflysningen i Dalby er blot det seneste af en række problemer, der har ramt musicalen.

I begyndelsen af sommeren afbrød Bo Nilsson fra den københavnske kunsthal Charlottenborg et samarbejde omkring musicalen – Vilks ville have opført musicalen i København 11. september, fordi datoen er nem at huske – og senere på sommeren sprang Lars Vilks’ musikalske samarbejdspartnere Neurobash fra uden uddybende kommentarer.
Alligevel tror Lars Vilks på en fremtid for sin omstridte musical. Han mener, at det nok skal lykkes at finde et egnet lokale.

«Ja, det tror jeg. Der findes utroligt mange lokaler, så vi skal nok finde et sted. Ellers må vi søge til Danmark igen. Desuden bliver problemet med at finde lokaler jo nærmest en del af historien omkring værket,» siger Lars Vilks.

Fortsatte problemer

– Så du ser ikke aflysningen som et problem?

-Det er intet problem for mig. Jeg ser det som en del af det fortløbende projekt. Der har været problemer hele tiden, og det er der stadigvæk,» forklarer Lars Vilks.
– Hvad mener du om udlejerens beslutning om at aflyse musicalen?

-De kommer med mærkelige forklaringer. Men det er klart, hvad det drejer sig om. Det er en følsom historie, og der ligger en politisk ukorrekthed i mit projekt. Så jeg kan forstå udlejerens disposition.»

Til Danmark

Mens «Dogs» altså er aflyst, bliver der mulighed for at opleve Lars Vilks på anden vis i den nærmeste fremtid. Foreningen Danske skønlitterære Forfattere og Center for Semiotik ved Århus Universitet har nemlig inviteret Lars Vilks til en debataften om ytringsfrihed. Udover Lars Vilks deltager forfatter Jens-Martin Eriksen, professor Frederik Stjernfelt fra Århus Universitet, idéhistoriker Malene Busk, forskningsleder Eva Maria Lassen fra Institut For Menneskerettigheder, lektor Peer Bundgaard (Århus Universitet), chefredaktør Palle Weis fra Dagbladet Information og forskningsassistent Tina Magaard (Århus Universitet).

Seminaret finder sted 20. september på Borups Højskole i København.

Les også

-
-
-
-
-
-