En uke etter kunstneren Lars Vilks’ død kreves det nå at myndighetene må brenne ned et av hans mest kjente verk – fordi Partiet Nyans mener at det symboliserer islamofobi og rasisme.

Lars Vilks begynte å bygge på Nimis i en bukt i Kullabergs naturreservat i 1980. Ved kunstnerens død forrige søndag hadde Nimis vokst til et 100 meter langt og 25 meter høyt kunstverk og blitt et av Sveriges mest kjente turistmål. Til tross for at Länsstyrelsen tidligere har ført juridiske tvister mot Vilks for å få Nimis revet, har Höganäs kommune nå bedt om støtte fra Kulturdepartementet for å sikre at kunstverket bevares.

Se og les om Nimis her (engelsk).

I en debattartikkel i dagens Göteborgs-Posten går Mikail Yüksel, partileder for det nystartede Partiet Nyans, til alvorlig angrep på Nimis.Her refererer Yüksel til både byggetillatelsesregler og bekymringer for sikkerheten til besøkende, men hovedårsaken til at Nimis må fjernes, er følelsesbasert. Yüksel sier at for muslimer er det «en elendighet å se Nimis forbli», og fortsetter:

– Förutom att vara ett svartbygge, symboliserar Nimis för många även osämja och polarisering till följd av skaparens andra gärningar, skriver Yüksel.

– Att bevara Nimis skapar inte bara oklarheter rörande den svenska rättssäkerheten, utan kommer också bidra till ytterligare polarisering. För många, däribland muslimer, är det ett elände att se Nimis stå kvar. Det har kommit att symbolisera normalisering och acceptans av islamofobi och rasism i samhället. Därför bör Nimis omgående brännas ner av länsstyrelsen. Det vore inte en dag för sent.

Mikail Yüksel var tidligere et av Centerpartiets toppnavn i Göteborg. Yüksel var høyt på Centerns parlamentariske liste for valget i 2018, men ble utvist fra partiet etter at det viste seg at han hadde tett samarbeid med den tyrkiske ekstreme organisasjonen De grå ulver. Mikail Yüksel startet deretter Partiet Nyans, som blant annet ønsker at muslimer skal bli anerkjent som en nasjonal minoritet og at islamofobi skal kriminaliseres. I valget i 2022 har Partiet Nyans som mål å komme inn i bystyret i Stockholm, Göteborg og Malmö samt i det svenske parlamentet.

Les også:

Lars Vilks – mer enn en rondellhund

Svensk muslimsk parti vil inn i Riksdagen: Kjører valgkampanje i Tyrkia

 

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.