muh-hund-aiklit.JPG
Svenske Expressen publiserer den drapstruede kunstneren Lars Vilks rondellhund. – Vi gjør det av to grunner, skriver Expressens redaksjon i en lederartikkel: For det første finnes det en allmeninteresse av å la leserne se det kontroversielle kunstverket som ligger til grunn for drapstruslene.

For det andre er publiseringen en måte å stå opp for en stadig mer truet ytringsfrihet:

Sju personer har gripits av specialpolis i Irland misstänkta för att vara inblandade i en mordkomplott mot den svenske konstnären Lars Vilks. Beskedet kommer bara några månader efter att den danske karikatyrtecknaren Kurt Westergaard utsattes för ett mordförsök av en yxbeväpnad militant islamist i sitt hem utanför Århus.
Det är uppenbart att Muhammedkrisen och de terrorhot som följt i dess spår är här för att stanna. Det går inte längre att blunda för att finns extremister som menar allvar med sina mordplaner.

Det stämmer till eftertanke.
Får de utsatta personerna det skydd som behövs?
Fungerar våra säkerhetstjänster tillräckligt bra?

Dette er sentrale spørsmål, men sammen med politiets beskyttelse er det også behov for et ideologisk forsvar: Det åpne samfunnet må vise at det ikke viker tilbake for trusler og at det er beredt til å ta en strid for ytringsfriheten. Det siste har det manglet mye på, mener Expressen:

På den punkten har det lämnats en hel del i övrigt att önska. Alltsedan karikatyrkrisen bröt ut har självcensuren lagt sig som en våt filt över det offentliga samtalet. Nyligen bad danska Politiken om ursäkt för publiceringen av Muhammedkarikatyrerna i en förlikning med en saudisk advokat.

Sverige har också duckat. Ett exempel är Nobelmuseet i Stockholm som i höstas klippte bort känsliga avsnitt ur Theo van Goghs film «Submission» trots att det var en utställning om just yttrandefrihet. Minns också dåvarande utrikesminister Laila Freivalds som försökte stänga ner Sverigedemokraternas hemsida när den publicerade Muhammedkarikatyrerna.

Expressen har en lång tradition av att stå upp för yttrandefriheten. Tidningen grundades som en reaktion mot nazismen. Vi har varit ledande i försvaret av Salman Rushdie och Taslima Nasrin efter att dödshot i form av fatwor utfärdats mot dem. På senare tid har detta engagemang bäst manifesterats av kravet på att samvetsfången Dawit Isaak ska friges ur eritreanskt fängelse. Vi har också lyft fram den italienske journalisten och författaren Roberto Savianos modiga kamp mot maffian i Italien.

Därför väljer Expressen i dag att publicera Lars Vilks «rondellhund».
Vi gör det av två skäl: För det första finns det ett allmänintresse av att låta läsarna se det kontroversiella konstverk som ligger till grund för dödshoten. För det andra blir publiceringen ett sätt att stå upp för en alltmer hotad yttrandefrihet.

Man kan tycka vad man vill om verket i fråga – att det är kränkande eller bara dålig konst.
Att koppla samman profeten Muhammed med en hund, som i den muslimska världen betraktats som ett ytterst smutsigt djur, är givetvis en enorm provokation. Men det var en mycket medveten provokation i yttrandefrihetens namn.

I ett demokratiskt samhälle måste även rätten att häda försvaras. När en svensk konstnär hotas till livet för några teckningars skull är det ett hot mot oss alla.
Och frontlinjen går ingalunda mellan väst och den muslimska världen. Tvärtom är det muslimer som i dag betalar det högsta priset för al-Qaidas och andra extremisters framfart.

På varje vit västerlänning som hotas av fundamentalister går det oräkneliga muslimer. Det kan vara värt att hålla i minnet när debattens vågor svallar som högst.

Expressen: Till försvar för yttrandefriheten

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂