Hver dag klokka ett ber Presten Gyrid Gunnes bønner til Allah under de fire ukene Høstutstillingen er åpen.

-«Kjære Allah. Jeg er redd for at noen blir sinte på meg for at jeg ber til deg. Vær meg nær, Allah, vær meg nær. Amen.»

– Det er nok noen konservative kristne som kan bli provosert av dette. Men kristne har vært i en majoritetsposisjon i tusen år i Norge. Derfor er det viktig, særlig i dagens kontekst, at vi bruker den posisjonen til å tenke annerledes og se etter andre religiøse praksiser for et fredelig flerreligiøst samfunn. Dette er et utkast til en slik, sier hun.

Man blir først og fremst oppgitt, og ikke provosert av dårer. Gyrid må be nå mens kristne fremdeles har en majoritetsposisjon. Leken er enda god, for det er ikke alvor enda. Allah er foreløpig langt vekk – i Aleppo, i Mosul, Tripoli og Mogadishu, i Syria, Irak, Libya og Somalia. Foreløpig er Allah litt fjern for oss bortskjemte nordkvinner.

Gyrid er en privilegert norsk kvinne, velutdannet, fast jobb og boende i verdens mest likestilte land. Hva vet vel Gyrid om sine medsøstre som lever under Allahs lover? Svært lite, later det til. Vi blir ikke sinte på Gyrid. Ikke vi som selv lever i frihet og kan sole oss i floskler som religiøse praksiser for et fredelig flerreligiøst samfunn. Men hadde jeg vært nødt for se barbariet i hvitøyet, og i skrekk flykte til fjells uten mat og drikke, og sett mine slektninger, venner og naboer bli halshogd i Allahs navn, og jeg hadde hørt om en norsk prest som selv hadde bedt til Allah. Gud hjelpe meg så sint jeg ville blitt.

Det er ikke et spesielt moderne fenomen at prester er villfarne og mer opptatt av å være politisk korrekte enn troende. Slike prester kjenner vi fra både folkeeventyr og annen litteratur. (Bare tenk på pastor Manders i Ibsens Gengangere). Men hva kan man vente av prestene når deres øverste åndelige veiledere også er villedet?

– Biskopen er informert om prosjektet, og hun ønsket meg lykke til.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂