Så var det tid for det provoserende og ukonvensjonelle innslaget i Høstutstillingen. Selve snakkisen. Iår er det en vegg med bønner til Allah. Det er publikum selv om lager kunsten ved å skrive sin bønn på en lapp som de henger opp på veggen. Deretter dukker presten Gyrid Gunnes opp hver søndag for å fremføre noen av dem.

Dette minner litt om kunstverket av Martin Creed som vant Turner-prisen i 2001. Lys som slår seg av og på:

article-0-1E8E2B8A00000578-206_634x425article-0-1E8E34F900000578-893_634x440

Dette vant Turner-prisen i 2001. Lyset slo seg av og på.

(Fantastisk – hvis man bare ser det med kunsteriske øyne – alle andre ringer elektrikeren)

Utrolig nok ble dette «kunstverket» solgt på auksjon iår. Kjøperen fikk ikke engang lyspærene eller lysbryteren, men et sertifikat signert av kunsteren Martin Creed med tillatelse til å bruke idéen. Vi andre, som ikke bruker penger på slik kunst, slår lys av og på helt uten sertifisering (ikke si noe til Martin Creed), ja det er nesten automatikk i det.

Den frittgående presten Gyrid Gunnes vil på Høstustillingen be bønnene til Allah iført prestekjole og med hånden på Den norske kirkes alterbok. Velsignelsen til dette prosjektet kommer kanskje fra øverste hold?

– Det kan godt hende noen kan finne dette kontroversielt, kanskje særlig konservative kristne. Men de kristne har vært i en majoritetsposisjon i tusen år i dette landet, og sånn sett tenker jeg de må tåle å utfordre sin egen tradisjon, sier Gunnes til Dagbladet.

Ja, det er best vi blir kvitt denne forferdelige majoritetsposisjonen. Tusen år må da være mer enn nok. Heldigvis har vi folk som Gunnes på innsiden som kan hjelpe til med å bryte dette ned fortere enn svint. Ut med Gud og inn med Allah, med vennlig hilsen Kirken.

978x

Papirlapper på veggen – og en prest som aldri snakket med yrkesveilederen

Gyrid Gunnes er ikke ukjent med kontroversielle «kunstverk». Blasfemi kan representere et språk som er helligere enn det tradisjonelle teologiske språket, mener hun.

Som agnostiker er jeg ikke så inne i teologien og foretrekker som regel å overlate dette til spesialistene, men dette må da kunne kalles å drite i eget reir?

Gunnes

Man undres hvorfor Gyrid Gunnes valgte presteyrket

Dagbladet