Glenn Greenwald, journalisten som var kanal for Edward Snowden, har begynt å levere sine egne avsløringer. De viser at listen over mennesker som kan tenkes å ha selv en hypotetisk tilknytning til terror, er doblet under Obama.

Det vil si at myndighetene under Obama har utvidet kriteriene på hvem som skal settes på listen over personer som kan tenkes å være knyttet til terror. Det betyr selvsagt ikke at de er aktivt involvert. Men det å stå på en slik liste kan få utilsiktede konsekvenser ved inn- og utreise, og ikke minst i land som amerikanerne deler informasjon med og som har svakere rettsbeskyttelse.

Intercept-artikkelen beskriver hvordan databasene over kjente og mistenkte terrorister har økt etter at Obama tok over presidentembete. Databasen skal inneholde 680.000 navn, hvorav 280.000 personer ikke er en del av en terrorgruppe. Det er flere enn som er knyttet til al Qaida, Hamas og Hizzbollah til sammen.

Listen over terroristene spinner ut av en mye større database, skriver Intercept. Denne databasen kalles TIDE (Terrorist Identities Datamart Environment), og er et register som det krever mindre å komme inn på.  Fra 2009 til 2013 skal denne databasen ha blitt doblet, fra 500.000 til over en million. CNN har fått bekreftet fra amerikanske myndigheter at TIDE nå inneholder over en million navn.

Associated Press siterer National Counterterrorism Centre på at 25.000 av de 1,1 million navnene er amerikanske statsborgere eller personer med oppholdstillatelse.

Listen over personer som ikke får lov til å fly var per august 2013 på 47.000 mennesker, skriver Intercept.

Under Bush-administrasjonen var den på en tiendel av dette, ifølge nettavisen.  I 2001 var det bare 16 personer på listen over dem som ikke får fly.

Terrorlisten kalles Terrorist Screening Database, og omfatter 680.000 mennesker.

Of the 680,000 people caught up in the government’s Terrorist Screening Database—a watchlist of “known or suspected terrorists” that is shared with local law enforcement agencies, private contractors, and foreign governments—more than 40 percent are described by the government as having “no recognized terrorist group affiliation.” That category—280,000 people—dwarfs the number of watchlisted people suspected of ties to al Qaeda, Hamas, and Hezbollah combined.

 

Norske medier bruker ordet «overvåking», men det er villedende. På engelsk snakker man om «watchlist», folk man skal holde øye med. De legges inn i systemer, og navnene deres dukker opp når de beveger seg rundt i det sosiale rom. Jo flere instanser som har listene, jo større risiko for trøbbel for vedkommende. Denne borgerrettslige siden ser ikke Obama-administrasjonen ut til å være opptatt av.

A U.S. counterterrorism official familiar with watchlisting data told The Intercept that as of November 2013, there were approximately 700,000 people in the Terrorist Screening Database, or TSDB, but declined to provide the current numbers.

For å komme på listen over terrormistenkte må det konkrete fakta til. Men for å komme på «watchlisten» kreves bare antagelser.

Hvis det er riktig at USA deler en liste med én million navn med utenlandske myndigheter, er mulighetene for overgrep store.

When U.S. officials refer to “the watchlist,” they typically mean the TSDB, an unclassified pool of information shared across the intelligence community and the military, as well as local law enforcement, foreign governments, and private contractors. According to the government’s watchlisting guidelines, published by The Intercept last month, officials don’t need “concrete facts” or “irrefutable evidence” to secretly place someone on the list—only a vague and elastic standard of “reasonable suspicion.”

“You need some fact-basis to say a guy is a terrorist, that you know to a probable-cause standard that he is a terrorist,” says Gomez, the former FBI agent. “Then I say, ‘Build as big a file as you can on him.’ But if you just suspect that somebody is a terrorist? Not so much.”

Myndighetene har legitime grunner til å lage lister, men et liberalt samfunn må gjøre dette med en stor grad av transparens og kontrolltiltak. Hvis ikke utvikles et overvåkingssamfunn som ikke er underlagt politisk kontroll.

Da Obama tiltrådte var listen på personer som ikke skulle få lov til å fly på 44.000. Obama fikk redusert den til 4.000. Men så inntraff nesten-terrorangrepet over Detroit 1. juledag 2009 og da ble kriteriene utvidet. Drastisk.

The number is also a testament to the Obama administration’s intensified collection of personal information on individuals with suspected links to terrorism. In 2006, CBS News obtained a copy of the no fly list and reported that it included 44,000 names, including Bolivian President Evo Morales and the head of Lebanon’s parliament. Faced with a widespread public backlash, the government cut the list down to just 4,000 names by late 2009.

The next year, after the so-called “underwear bomber” tried to bring down a commercial airliner bound for Detroit, Obama loosened the criteria for adding people to the no fly list. The impact was immediate. Since 2010, the classified documents note, the National Counterterrorism Center has “created more than 430,000 terrorism-related person records” while deleting only 50,000 people “whose nexus to terrorism was refuted or did not meet current watchlisting criteria.” The documents reveal that more than 240 TIDE “nominations” are now processed each day.

https://firstlook.org/theintercept/article/2014/08/05/watch-commander/

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/CNN-Ny-varsler-lekker-USAs-etterretningsdokumenter-7659154.html#.U-FOtGRB6xw

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.