FN er ikke den idealistiske, uegennyttige organisasjonen den liker å fremstå som. FN benyttes til politiske formål av både medlemsland og ansatte, akkurat som under den kalde krigen.

I dag engasjerer FN seg på menneskerettighetenes side, men heller ikke det er uproblematisk. Man går inn og evaluerer statens tiltak mot terror, og kritiserer utelukkende ut fra menneskerettigheter, mens myndighetene i landet må ta mange flere hensyn.

The U.N. Human Rights Committee is criticizing Britain over its tough counterterrorism laws, legislation that limits free speech and the use of an Indian Ocean territory to secretly move suspected terrorists without legal process.

The report also says Britain’s Official Secrets Act — enacted during the Cold War to protect national security data — helps silence government whistleblowers and keeps important information from the public

Menneskerettighetskomiteen er redd loven hindrer whistleblowers å si fra. Den mener at Storbritannia har ansvar for amerikanernes bruk av øya Diego Garcia, og frykter at dte foregår såkalte rendtions.

Komiteen liker heller ikke at tiden man kan holdes i varetekt uten å bli stilt for en domstol ere utvidet fra 28 til 42 dager.

«While (the committee) is disturbed by the extension of the maximum period of detention without charge of terrorist suspects under the Terrorism Act 2006 from 14 days to 28 days, it is even more disturbed by the proposed extension of this maximum period of detention under the counterterrorism bill from 28 days to 42 days,» the report said.

It also raised concerns about a provision in the Terrorism Act that allows access to a lawyer to be delayed 48 hours if police believe such access would lead to interference with evidence or alerting of other suspects.


UN panel has concerns on human rights in Britain

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂