Kommentar

profile.184.jpg

Historiene til would-be selvmordsbomberne Muktar Said Ibrahim fra Eritrea, og Yasin Hassan Omar fra Somalia er egnet til å provosere innfødte briter. De kommer som mindreårige, får asyl, bolig, går på sosialhjelp og ønsker å ødelegge samfunnet de er en del av.

«Welcomed here as the dependents of asylum seekers, educated in our schools, taking full advantage of all the benefits this country so generously offers – now they want to destroy us,» The Daily Mail, which has long fulminated against what it calls a too-generous asylum system, said in an editorial on Wednesday.

«Could there be a more chilling snapshot of the madness of a system implemented by successive governments that has left this country at the hands of murderous fanatics?» the editorial said.

Mr. Omar, now 24, was 11 when he arrived in Britain from Somalia, without parents but with another family member. Classed as the dependent of an asylum seeker, he was given «exceptional leave to enter» by the Home Office and placed in state housing, under the care of a foster family. Eight years later, he received a stamp in his passport that gave him permission to stay indefinitely in the country and the right, later, to apply for citizenship.

Mr. Ibrahim, 27, arrived from Eritrea with his family when he was 12, in 1990, settling in state housing in Stanmore, northwest London. Admitted also as the dependent of an asylum seeker, he was granted «exceptional leave to re2_kommentar» in Britain in 1992. Eleven years later, he applied to become a British citizen; last September, his application succeeded and he received a British passport.

Ibrahim fikk fem års fengsel for ran. Han var medlem av en bande som dro ut i forstedene og ranet folk. Han sonet halv tid. Til tross for den alvorlige dommen fikk han britisk statsborgerskap.

Tony Blair sa tirsdag at dommernes fortolkning av loven er en hemsko for bekjempelse av terrorisme. Han minnet om lord Hoffman som ifjor sa at lovene om varetekt på ubestemt tid er en større fare for samfunnet enn terrorisme. -Jeg lurer på om han ville si det samme nå, sa Blair.

Samtidig holdt hans kone Cherie Booth et foredrag i Kuala Lumpur for 2.000 jurister der hun kritiserte de nye terrorlovene. Dommere har en viktig oppgave i å beskytte det sivile samfunn, fremholdt fru Blair, som selv er en kjent advokat.

Mediene tolket hennes uttalelser som en klar uenighet med ektemannen, som vil skjerpe lovene. Men Downing Street avviste at det er noen motsigelser. Men det er liten tvil om at deres posisjoner er helt forskjellige. Booth roser dommerne som opphevet loven om varetekt:

In her lecture, Ms Booth praised the law lords’ decision in November to declare that the indefinite detention of 11 foreign suspects at Belmarsh top security prison was in breach of the Human Rights Act.

It was a «landmark decision» which showed the world that governments, even during crises, must act within the law. Any response that undermined basic values «cheapens our right to call ourselves a civilised nation».

In Britain, Migrants Took a New Path: To Terrorism