Wiki-lekkasjene klargjør at USA er dypt bekymret over at allierte, fremst Saudi-Arabia, finansierer internasjonale terrorgrupper i stor stil. Press og anmodninger om gripe inn, blir sabotert. Det burde bekymre alle.

Terrorbekjempelse blir et slag i luften hvis ikke finansieringen stanses. Slik det nå kan se ut basert på amerikansk diplomatpost, så nekter myndighetene i arabiske land å gripe inn, feks. overfor veldedige organisasjoner. De ønsker ikke bråk, de ønsker ikke kontrollere, de ønsker ikke vite. Lite eller ingenting skjer.

A classified memo sent by Mrs. Clinton last December made it clear that residents of Saudi Arabia and its neighbors, all allies of the United States, are the chief financial supporters of many extremist activities. “It has been an ongoing challenge to persuade Saudi officials to treat terrorist financing emanating from Saudi Arabia as a strategic priority,” the cable said, concluding that “donors in Saudi Arabia constitute the most significant source of funding to Sunni terrorist groups worldwide.”

Det er ingen grunn til å tro at noe land går fri. Saudi-arabiske penger skulle finansere stormoskeen i Tromsø. Det betyr at kontakten er der, også på andre måter, selv om det ikke ble noe av finansieringen i denne omgang.

Det står ikke stort bedre til med de andre landene i regionen. Man ønsker ikke å rote rundt i gryta, men lar den putre. Før eller siden er det i Europa eller USA det skjer noe. Det slappe samarbeidet fra muslimske land gjør forebygging vanskeligere, for ikke å si umulig. Bekjempelsen er ikke sterkere enn det svakeste ledd.

The dispatch and others offered similarly grim views about the United Arab Emirates (“a strategic gap” that terrorists can exploit), Qatar (“the worst in the region” on counterterrorism) and Kuwait (“a key transit point”). The cable stressed the need to “generate the political will necessary” to block money to terrorist networks — groups that she said were “threatening stability in Pakistan and Afghanistan and targeting coalition soldiers.”

USA presser lederne i de muslimske landene, og lederne pusher tilbake. Er det også et element av stolthet her? USA skal ikke lære dem hvordan de styrer landet, og er det så sikkert at de mistenkte er skyldige? Er det ikke like mye amerikansk «bossing»? og den kan man godt sabotere.

While federal officials can point to some successes — prosecutions, seizures of money and tightened money-laundering regulations in foreign countries — the results have often been frustrating, the cables show. As the United States has pushed for more aggressive crackdowns on suspected supporters of terrorism, foreign leaders have pushed back. In private meetings, they have accused American officials of heavy-handedness and of presenting thin evidence of wrongdoing by Arab charities or individuals, according to numerous cables.

Veldedige organisasjoner er touchy saker, og det finnes et vell av dem. The perfect cover. Men i Norge hører vi lovord om hawala-systemet og er glad for at muslimene organiserer seg.

Også her reiser predikanter rundt og samler inn penger til Shabaab-militsen.

The documents are filled with government intelligence on possible terrorist-financing plots, like the case of a Somali preacher who was reportedly touring Sweden, Finland and Norway last year to look for money and recruits for the Shabab,

Man kan ikke la være å tenke at personvern er noe terroristene drar nytte av. All kommunikasjon som er beskyttet, beskytter også terroristene. Hvor lenge vil det gå før befolkningen forstår dette?

“Terrorists avoid money transfer controls by transferring amounts below reporting thresholds and using reliable cash couriers, hawala, and money grams,” a recent cable warned. “Emerging trends include mobile banking, pre-paid cards, and Internet banking.”

The documents suggest that there is little evidence of significant financial support in the United States or Europe for terrorist groups in Afghanistan and Pakistan, despite a string of deadly but largely low-budget attacks in London and other European cities in recent years, according to the documents.

charities

Myndighetene kvier seg for å gripe inn overfor de religiøse stiftelsene.

In Kuwait, for instance, American officials have voiced repeated concerns that Islamic charities — largely unregulated by the government there — are using philanthropic donations to finance terrorism abroad. But a Kuwaiti minister, in a meeting last year with the United States ambassador, “was as frank and pessimistic as ever when it came to the subject of apprehending and detaining terror financiers and facilitators under Kuwait’s current legal and political framework,” a memo summarizing the meeting said.

Saudi-Arabia

Saudi-Arabia fikk ros for å ha gitt tipset som førte til til at man fant en bombe på et fly i Midlands i slutten av oktober. Men på innsiden har ikke kongedømmet forandret seg. Det fortsetter ufortrødent sin aggressive misjonering, og kampen mot ekstremisme er halvhjertet, for å si det mildt.

Saudierne får navnet på tre Taliban-ledere som besøker landet, de får deres epost, bankkonto, og pass-info. Men ingenting skjer. Muligheten for inkompetanse luftes. Men hvorfor er man inkompetent, etter så mange år? Det tyder på en stor uvilje til å ha noe med problemet å gjøre.

Mrs. Clinton’s memo two months earlier said Al Qaeda, the Taliban, Lashkar-e-Taiba and other groups “probably raise millions of dollars annually from Saudi sources, often during Hajj and Ramadan.” Officials said they believed that fund-raisers for extremist groups had often descended on the pilgrims to seek money for their causes.

The American Embassy in Riyadh, Saudi Arabia, reported in February that the Saudis remained “almost completely dependent on the C.I.A.” for leads and direction on terrorist financing.

So it was not surprising that a month earlier, the embassy reported in a separate cable that Treasury Department officials had provided information to the Saudi domestic intelligence service, the Mabahith, on three senior Taliban leaders — Tayyeb Agha, Mullah Jalil and Khalil Haqqani — who had made several fund-raising trips to the kingdom, the cable said. (L

The Americans shared phone numbers, e-mail addresses and passport information for the three men with the Saudis to cross check against Saudi customs databases. Saudi authorities said they were not familiar with the Taliban leaders but promised to pursue the tips.

Cash Flow to Terrorists Evades U.S. Efforts