Kommentar

Det må komme som en kalddusj på alle som tror at George W Bush vil bli tvunget til å følge Baker-Hamiltons om å trekke seg gradvis ut av Irak: Saudi-Arabia går nå åpent ut og sier at i så fall blir kongedømmet tvunget til å gripe inn for å forsvare sunniene.

Saudi-Arabia kommer ikke til å sitte stille og se på at sunniene massakreres. Det er the bottom line.

Visepresident Dick Cheney fikk klar beskjed om det da han var på besøk for to uker siden.

Men Saudi-Arabia går lenger: de ønsker ikke at USA skal forhandle med Iran heller. Frykten er nå stor for at et ekspansivt Iran skal dominere Irak og regionen.

Om nødvendig vil Saudi-Arabia øke produksjonen av olje radikalt, for å senke prisen og dermed Irans økonomi, som selv i dag sliter.

Innvendingene fra Saudi-Arabia torpederer på mange måter den realpolitiske stabilitetspolitikken Baker/Hamilton anbefaler. Det finnes ikke noe grunnlag for den: konflikten mellom shiaer og sunnier river et hvert grunnlag bort.

USA leker med en annen modell: å skape en motvekt mot Iran og Syria; en ny allianse mellom sunni-regimer, USA og EU for å stabilisere Irak og regionen. Men det forutsetter at det skapes et kompromiss mellom moderate sunnier og dagens shia-regjering i Bagdad. Ikke lett. Sunniene er heller alarmert over tegn på at Nuri al-Malikis regjering skal overta mer av makten over hær og politi.

Until now Saudi officials have promised their counterparts in the United States that they would refrain from aiding Iraq’s Sunni insurgency. But that pledge holds only as long as the United States remains in Iraq.

The Saudis have been wary of supporting Sunnis in Iraq because their insurgency there has been led by extremists of Al Qaeda, who are opposed to the kingdom’s monarchy. But if Iraq’s sectarian war worsened, the Saudis would line up with Sunni tribal leaders.

En sikkerhetsrådgiver for Saudi-Arabia, Nawaf Obeid, luftet truslene om intervensjon i Irak i en artikkel i Washington Post. Kongehuset sa han ikke snakket i deres navn, og ga ham sparken, men dette ble ansett som skuespill.

In a speech in Philadelphia last week, Prince Turki reiterated the Saudi position against an American withdrawal from Iraq. «Just picking up and leaving is going to create a huge vacuum,» he told the World Affairs Council. «The U.S. must underline its support for the Maliki government because there is no other game in town.»

Prins Turki al-Feisal varslet mandag overraskende at han trekker seg som ambassadør i Washington etter bare 15 måneder. Forgjengeren prins Bandar al-Sultan satt i 22 år. De to skal ha røket uklar om hvem som etterfølger utenriksministeren, som er syk.

En gruppe fremstående saudi-arabiske skriftlærde sendte mandag ut en erklæring som ba verdens muslimer støtte sunniene i Irak.

On Monday a group of prominent Saudi clerics called on Sunni Muslims around the world to mobilize against Shiites in Iraq. The statement called the «murder, torture and displacement of Sunnis» an «outrage.»

Saudis Give a Grim What If Should U.S. Opt to Leave Iraq