En av Saudi-Arabias mest prominente og erfarne ledere, Prince Turki bin Faisal al-Saud, sier i et intervju med BBC at Iran nå har økt sin innflytelse i fire arabiske hovedsteder og ikke kan tillates å få atomvåpeb.

Hvis avtalen USA og fem andre land forhandler om skulle innebære et slikt utfall, vil Saudi-Arabia være tvunget til å slå følge.

“I’ve always said whatever comes out of these talks, we will want the same. So if Iran has the ability to enrich uranium to whatever level, it’s not just Saudi Arabia that’s going to ask for that,” Turki said.

“The whole world will be an open door to go that route without any inhibition, and that’s my main objection to this P5+1 process,” he said.

Måten prins Turki bin-Feisal ordla seg på var en åpen og utilslørt kritikk av Obama-administrasjonens politikk. Han sa nærmest at Obama har latt seg forføre eller dupere av Iran og ikke forstår Teherans sanne hensikter.

“Iran is already a disruptive player in various scenes in the Arab world, whether it’s Yemen, Syria, Iraq, Palestine, or Bahrain,” Prince Turki said.

“So ending fear of developing weapons of mass destruction is not going to be the end of the troubles we’re having with Iran. Now it seems that Iran is expanding its occupation of Iraq and that is unacceptable,” he said.

Den «okkupasjonen» Turki bin-Feisal snakker om er det engasjementet på shia-militsens side i Irak som forsvarssjef Dempsey og andre har rost.

Obama forsøker å holde en viss distanse, men ikke tilstrekkelig sett fra Riyadh.

Det ryktes at Saudi-Arabia vil la Israel benytte sine baser, og ut fra prins Turkis måte å ordlegge seg på, virker det mer sannsynlig.

According to unconfirmed reports, in the event that a “bad deal” will leave the Islamic Republic with the ability to produce atomic weapons, Saudi Arabia “would let Israeli jets use their air space to attack Iran” — a pre-preemptive move that analysts say may signal reticent, but warming ties between Riyadh and the Jewish State in the shadow of the Iranian nuclear threat.

 

http://www.timesofisrael.com/saudis-warn-iran-deal-may-spur-middle-east-nuclear-race/