Kommentar

Sterkere enn noen gang ser vi at 9/11 er symbolet på den nye tid. Den begynte lenge før, men for oss ble den født da og siden har verden ikke vært den samme. Vi forstår verden i lys av 9/11, slik vi forstår oppdagelsen av Amerika som begynnelsen på en ny epoke. Sammenligningen er ingen overdrivelse.

Men 9/11 var ingen begynnelse. Det var en manifestasjon av noe som begynte på midten av 1700-tallet, da grunnleggeren av wahaabismen fant sammen grunnleggeren huset Saud. Her begynner den rensing av islam som munner ut i IS og kalifatet. Det går en direkte linje fra wahaabismen til IS. Salim Mansurs lange essay er en tour de force og ingen som leser det vil glemme dets overbevisende kraft. Det har den indre styrke som den har som har forstått og kan forklare samtiden.

Noe som skjedde inne i ørkenen i Saudi-Arabia på 1700-tallet er det som nå truer Midtøsten og står i våre egne storbyer.

Al-Qaida og Osama bin Laden er bare noen kapittel i sagaen om jihad.

Vi gjør klokt i å studere denne forbindelsen og alle misforståelsene.

USA bega seg inn i farlig farvann da det inngikk en allianse med Saudi-Arabia. USA har lukket øynene for at Saudi-Arabia begynte en ekspansiv spredning av sin rene ekstreme form av islam. Selv etter 9/11 har ikke USA villet innse at det har vært alliert med fienden.

Det er som om hjernehalvdelene ikke er synkroniserte. Thomas L. Friedman forsvarer Iran-avtalen, men på en måte som viser hvorfor 9/11 skjedde:

But if you think Iran is the only source of trouble in the Middle East, you must have slept through 9/11, when 15 of the 19 hijackers came from Saudi Arabia. Nothing has been more corrosive to the stability and modernization of the Arab world, and the Muslim world at large, than the billions and billions of dollars the Saudis have invested since the 1970s into wiping out the pluralism of Islam — the Sufi, moderate Sunni and Shiite versions — and imposing in its place the puritanical, anti-modern, anti-women, anti-Western, anti-pluralistic Wahhabi Salafist brand of Islam promoted by the Saudi religious establishment.

It is not an accident that several thousand Saudis have joined the Islamic State or that Arab Gulf charities have sent ISIS donations. It is because all these Sunni jihadist groups — ISIS, Al Qaeda, the Nusra Front — are the ideological offspring of the Wahhabism injected by Saudi Arabia into mosques and madrasas from Morocco to Pakistan to Indonesia.

And we, America, have never called them on that — because we’re addicted to their oil and addicts never tell the truth to their pushers.

“Let’s avoid hyperbole when describing one enemy or potential enemy as the greatest source of instability,” said Husain Haqqani, the former Pakistani ambassador to Washington, who is an expert on Islam at the Hudson Institute.

“It is an oversimplification,” he said. “While Iran has been a source of terrorism in supporting groups like Hezbollah, many American allies have been a source of terrorism by supporting Wahhabi ideology, which basically destroyed the pluralism that emerged in Islam since the 14thcentury, ranging from Bektashi Islam in Albania, which believes in living with other religions, to Sufi and Shiite Islam.

Consider this July 16, 2014, story in The Times from Beirut: “For decades, Saudi Arabia has poured billions of its oil dollars into sympathetic Islamic organizations around the world, quietly practicing checkbook diplomacy to advance its agenda. But a trove of thousands of Saudi documents recently released by WikiLeaks reveals in surprising detail how the government’s goal in recent years was not just to spread its strict version of Sunni Islam — though that was a priority — but also to undermine its primary adversary: Shiite Iran.”

Or consider this Dec 5, 2010, report on BBC.com: “U.S. Secretary of State Hillary Clinton warned last year in a leaked classified memo that donors in Saudi Arabia were the ‘most significant source of funding to Sunni terrorist groups worldwide.’ She said it was ‘an ongoing challenge’ to persuade Saudi officials to treat such activity as a strategic priority. The groups funded include al-Qaeda, the Taliban and Lashkar-e-Taiba, she added.”

Det er denne rensingen av islam som er farlig, for den betrakter alle andre versjoner som fiendtlige som må ryddes av veien. Det er oppskrift på massemord og ensretting.

Men heller ikke Friedman forstår at Iran-avtalen vil åpne døren til et enda mer blodig kapittel i den pågående sekteriske krigen, når Iran sammen med Russland får ressurser til å fortsette krigen. Den er blitt en eksistensiell krig.

Vesten sitter nå som passiv avtaker til konsekvensene av katastrofen, og fortaper seg i sin egen godhet. Vesten vil ikke se hvilken rolle det spiller og hva som skjer.

Det er også et nytt og dramatisk kapittel i jihadismens historie.