Sakset/Fra hofta

Kristne som måtte slite med mirakeltroen bør aldri slutte å tenke over hvordan kirkens nærvær gjennom århundrenes løp har hatt positiv innflytelse på verden omkring seg, ikke på grunn av, men til tross for sine tjenestemenn. Peter sviktet som kjent Jesus tre ganger, men klarte utrolig nok likevel å bidra til å starte en massebevegelse.

Den norske kirkens biskoper har som kjent lenge ignorert sitt hellige mandat og nedprioritert det som også er deres fremste plikt, nemlig å forkynne Ordet. Istedenfor å vedlikeholde den smule moralske kapital kirken har, sløser de den derfor bort ved å bruke sin egen innbilte moral til å svinge pisken over moderne og nyreligiøse former for synd som ikke er omtalt i noe evangelium.

Hvor er den etiske refleksjonen i Statoil-ledelsen? spør biskopen i Rogaland, Erling Pettersen, i morgensendingen på P2 som et apropos til det norske oljeselskapets oljesandprosjekt i Canada, idet han omtaler det hele med ord som «grunnleggende moralsk og etisk problemstilling». Grunnleggende, intet mindre.

Nå skal man ikke henge seg opp i at en biskop i likhet med de fleste andre bruker ord uten å tenke over hva de betyr, og dermed ikke gjør stort annet enn å varme opp luften foran munnen sin. Ei heller skal man være så ekkel å spørre biskopen om han har reflektert over hvorfor han er lønnet av allmennheten.

Kanskje er det heller ikke så oppsiktsvekkende at en kirkens mann sier at vi ikke bare kan «lukke oss inne i kirkerommene våre og synge lovsanger», selv om det ville ha vært en klar forbedring og muligens er det man mest av alt trenger i den kakofonien Pettersen lever i og bidrar til. At det skulle være han som snakket lett nedsettende om en slik praksis?

Så langt latterlig og business as usual, men neppe spesielt skadelig.

Neida, det er når kirkens mann anbefaler at man «bøyer seg ydmykt mot Jorden og hører Jordens stemme» at latteren blir sittende fast i halsen. At en biskop lar være å oppdra, er nå en ting. Det er noe ganske annet når han oppdrar til virkelighetsfjernt New Age-føleri. Vi trenger virkelig ikke en statstjenestemann for å gi oss slike ting.

Er det å bøye seg ydmykt mot Jorden den «viktigste øvelsen» en biskop kan gjøre av det åndelige slaget? Mon tro om den øvelsen ikke heller var bønn? Skulle ikke en biskop reservere sin største ydmykhet til Gud? Og heller gå noe mer vitenskapelig til verks i verdslige affærer?

Biskopen er altså uvitenskapelig. Men er han i det hele tatt kristen?

 

Les også

-
-
-
-
-
-
-