Sakset/Fra hofta

Det er over et halvt år siden jeg flyttet fra Oslo. En gang i blant reiser jeg tilbake for å hilse på kjente, og for hver gang blir man minnet på hvor delt hovedstaden er.

På lørdag var det en tradisjonell idrettskonkurranse i Oslo, Holmenkollen skimaraton. Et skirenn gjennom Oslos nordmark som samler ca 4700 deltagere til real kappestrid om hvem som kan bevege seg raskt og langt på ski. Når man står i Holmenkollen og ser alle deltagerne komme i mål slitne, og stort sett fornøyde, så er det nesten som om å være tilbake til -70 tallet. Familier er til stede og heier på sine deltagere, de norske flaggene stikker ut av sekker, man ser store og små legge ut på tur i den hvite vinterskogen og Gilde deler ut vanlige pølser. Skisport har vært en viktig del av Oslo i lange tider, og er det ennå. Skiløyper og Skiforeningens løypemerker er en del av identiteten til Oslo.                     
Sett fra utsiden, så er det et imponerende antall mennesker som deltar i et slikt skirenn. Ikke minst er det hyggelig å se hvor mange som er tilstede for å heie frem skisportens amatører.

På vei hjem reiser jeg gjennom Groruddalen. Et sted som ser ut som om det er kolonisert av fremmede kulturer.  Befolkningseksplosjonen i Oslo bidrar til at de fremmede kulturene ekspanderer kraftig. En befolkningsendring som skjer i  det stille uten nevneverdige protester eller kritikk fra ansvarlige personer. Et spørsmål dukker opp hver gang  man er i Groruddalen og ser moskéer, kvinner og menn i muslimske klær, når man hører øst-europeiske språk og ser hoder prydet med  turban. I bakhodet lurer overfallsvoldtekter, ran, bilbranner og svake norskkunnskaper blant de minoritetsspråklige.  Hvordan vil det norske overleve i det hurtigvoksende multikulturelle samfunnet?  Kan man virkelig være norsk på så mange forskjellige måter? Segregeringen er svært tydelig, og det spennende spørsmålet er hvor Groruddalen kommer til å vokse når den innen et tidsrom er full?

Hvordan vil våre etterkommere stille seg til at mange av oss brukte tiden til å gå på ski når dette skjedde?