Deltagelse i Vasaloppet bringer noen glimt av det Sverige som en gang var. Det er stort sett svensker i gatene og ute i naturen. Svenske flagg vaier fra husveggene. Vasaloppet i seg selv er et eksempel til etterfølgelse når det gjelder logistikk og kundebehandling. Slikt svenskene er kjent for. Bagasjen til over 15 000 deltagere samles inn og deles ut etter målgang. Alle leverer inn en sekk eller bag med skifteklær slik at de har tørre og varme klær etter 90 km på ski gjennom svenske skoger. I tillegg leverer deltagerne inn en pose med overtrekksklærne rett før start. Begge deler transporteres fra Sälen til Mora og står klart til avhenting etter en strevsom skitur. Store idrettshaller og skoler brukes til garderober og dusj. Til tross for store menneskemengder flyter alt bra. Middag og drikke vanker det også. Det råder svensk ordning och reda.

I områdene i og rundt Sälen, hvor starten til Vasaloppet er, finner man små tettsteder, mange røde hus og en stemning som minner om miljøet man ser i filmene om Emil.

Bilbranner, steinkasting mot politiet, kvinner som overfalles, håndgranater, islamister og no – go zones er stikkord for det nye multikulturelle Sverige. Akkurat den virkeligheten er lett å glemme i Vasloppets trasé.

Til de uinvidde i skisportens verden: Vasaloppet er verdens største skirenn. Tett oppunder 16 000 påmeldte hvert år. 90 km langrenn i klassisk stil. Eliten og ivrige hobbyskiløpere dropper nå å smøre skiene og staker hele veien fra starten i Berga by i Sälen til mål i Mora sentrum. Vasaloppet har vært arrangert siden 1922 til minne om Gustav Vasa.

Noen bilder fungerer godt som illustrasjon på stemningen under Vasaloppshelgen.

Det svenske flagget henger ute i vinterlandskapet.

Det svenske flagget henger ute i vinterlandskapet.

Den enorme startplassen til Vasaloppet fylles raskt opp med 15 800 skiløpere.

Den enorme startplassen til Vasaloppet fylles raskt opp med 15 800 skiløpere.

Løperne er endelig i Mora sentrum. 90 kilometer med skiløping er snart over.

Løperne er endelig i Mora sentrum. 90 kilometer med skiløping er snart over.

Flagget vaier over de gamle husene i Mora.

Flagget vaier over de gamle husene i Mora.

Når vil denne gata være fylt opp med Sveriges nye landsmenn?

Når vil denne gata være fylt opp med Sveriges nye landsmenn?

Les også

-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂