Den nasjonale konferansen Folk och Försvar startet søndag i Sälen. Årets konferanse vil i stor grad være basert på krigen i Ukraina, og åpnet med en tale på lenke av Volodymyr Zelenskyj. Den ukrainske presidenten takket Sverige for den militære støtten og han la spesielt vekt på leveransene av 90 kampkjøretøyer og artillerisystemet Archer.

Men Zelenskyj er ikke fornøyd, og krever mer av Europa. Han etterlyser mer politisk, økonomisk og militær bistand til Ukraina, men også en felles europeisk våpenindustri.

– Solidaritet er grunnlaget for sikkerheten i den moderne verden er basert på. Russland kan bare stoppes av vår solidaritet med hverandre, sa Zelenskyy blant annet i sin tale.

– For å skape et arsenal som kan forsvare Europas frihet, trenger Europa en felles våpenindustri som er mye større enn den er nå. Vi ser at Russlands aggresjon bare kan stoppes når det er tilstrekkelig styrke til å stoppe dem, og slik styrke kan bare oppnås sammen.

Etter å ha nevnt hvordan Ukraina har inngått militært samarbeid med Tyrkia, Romania, Polen, Storbritannia, Tsjekkia, USA og Tyskland, leverte Zelensky et tilbud til landene i Europa om å inngå samarbeid for å produsere høyteknologiske våpen – i Ukraina.

– Ukraina er, og vil alltid være, en av Europas fremste forkjempere for sikkerhet. Vi streber etter å ha den beste våpenteknologien i verden, for vår egen og våre partneres sikkerhet. Så en felles våpenproduksjon med Sverige er en prioritet for oss, og jeg er overbevist om at den dagen vil komme da vi kan starte opp en slik produksjon i Ukraina sammen med dere.

Sveriges søknad til NATO ble også berørt av Zelenskyj, som mente at både Sverige og Ukraina må innvilges medlemskap i forsvarsorganisasjonen for å sikre fred og sikkerhet i Europa.

Sveriges forsvarsminister Tobias Billström (M) understreket i sin tale at støtten til Ukraina må fortsette, fordi Russland i overskuelig fremtid vil utgjøre en alvorlig trussel mot Sveriges og Europas sikkerhet. Den militære og økonomiske støtten til Ukraina vil derfor fortsatt være den viktigste utenrikspolitiske oppgaven de kommende årene, ifølge Billström.

Folk och Försvar 2024 kan følges direkte via konferansens YouTube-konto.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.