Sakset/Fra hofta

 

Vasaloppet arrangeres hvert år den første søndagen i mars. Det er det skirennet i verden med størst deltagelse.  Starten er i Berga by/Sälen og mål i Mora, en distanse på 90 km.

Vasaloppet arrangeres til minne om en ferd Gustav Vasa gjorde gjennom Dalarne etter det som omtales som «blodbadet i Stockholm.» Ferden gjennom Dalarne fant sted i 1520/21 og ble til slutt en ren flukt på vei fra fienden, men lykken sto Gustav Vasa bi. Han regnes som den som samlet Sverige til et rike. Historien som ligger til grunn for Vasaloppet er tonet ned på Vasaloppets hjemmeside. www.vasaloppet.se

Gustav har knappt hunnit lämna Mora förrän ett stort följe danska knektar anländer. Längst fram går de svenska adelsmännen, Tord i Rista och Otto Nilsson Hästhuvud. Larmet går i Mora, Kyrkklockorna dånar över nejden och alla vapenföra män gör sig redo. Man var visserligen inte övertygade av Gustavs tal men helt säker kan man aldrig vara. De tänker i alla fall inte låta dansken ta honom. Under det tumult som uppstår kan Gustav fly från Mora.

Strax efter denna händelse kommer uppgifter från flera håll angående händelserna i Stockholm, Lasse Olsson berättade först om händelserna i Stockholm, därefter kom det en man till, Ingel Mickelsson, som också berättade om blodbadet. Man inser att det Gustav berättat är sant och beslutar att leta rätt på honom och ta honom tillbaka till Mora. De snabbaste skidlöparna, Lars Jakobsson och Engelbrekt Jonsson, gör sig redo för att skida ikapp honom. I Sälen är man så ikapp den flyende Gustav. År 1904 restes en minnessten i Sälen till minne av denna händelse.

————————-

Bildet av ham som landsfader er noe preget av hans egen propaganda, men det er hevet over tvil at Sverige ved hans død var et samlet rike under en sterk og personlig preget sentralmakt. Han var på mange måter en typisk 1500-talls-fyrste, men kulturelt ble hans regjeringstid et tilbakeslag. Han er gravlagt i Uppsala domkyrka.

Vasaloppets motto er:  I fäders spår för framtids segrar

 http://sv.wikipedia.org/wiki/Gustav_Vasas_%C3%B6den_och_%C3%A4ventyr_i_Dalarna#Mora

http://snl.no/Gustav_1_Vasa

http://sv.wikipedia.org/wiki/Vasaloppet