Mens det øvrige Europa tar alle tenkelige grep for å kutte smittefaren, går livet mer eller mindre som vanlig i svenske alpinanlegg. Heisene går, skiløypene er åpne og smitten spres videre. «Det är bara att åka på!»

Det er den svenske avisen Expressen som melder om at selv den 23. mars, er det full fart i det svenske skianlegget i Sälen. Heisene går og det preppes spor og løyper som vanlig. Alt for at turistene skal kose seg.

«Ännu har resorna till de svenska fjällen inte stoppats på grund av coronasmittan. Vissa aktiviteter har stängts men backarna och längdspåren är fortfarande fulla», skriver Expressen.

Document beskrev for noen dager siden denne aktiviteten som pågikk i nettopp Sälen.

Siden dette har altså lite skjedd, til tross for at store, svenske medier stiller seg helt uforstående til det som foregår. En artikkel på SVT tok for seg saken for noen dager siden. Ifølge SVT fortsetter både skikjøring og afterski i Sälen, mer eller mindre uberørt av vår tids største epidemi:

«I Trysilfjällen i Norge har Skistar tvingats stänga i kampen mot coronaviruset. I Sälen bara några mil bort är det fortfarande fullt i backar och på afterski», skriver SVT.

Avisen Expressen har snakket med noen av de svenske turistene som nå oppholder seg på skistedet:

«Andra som valt att ta sig till Sälen är Cecilia Hedin och Johan Levin från Borås. När Expressen träffar dem står de med sonen Björn, Cecilias mamma Helen, hunden Bertil och lille Nils som tillhör en annan familj de är i Sälen med.»

« Vi skulle ha varit i Schweiz nu egentligen, men när flyget ställdes in så åkte vi upp hit i stället. Vi turas om att passa barnen och varvar det med längd, pulka och pussel med dem.»

De håller sig borta från andra så mycket det går, utan att isolera sig hela dagarna.»

Vi har egna stugor här uppe så vi behöver inte vara på restauranger eller någon afterski, så vi känner oss lugna,» säger Cecilia.

Nu när allt har stängt ner hemma så är det mycket lättare att vara här, speciellt med barnen. Hemma regnar det och här är det kanonväder så det är perfekt.»

Været er altså bra.

Enkelte i lokalbefolkningen er ikke like uberørte av det som skjer i Sälen:

«Men alla som rör sig i Sälen är inte skidturister. Anna och Dan Jansson bor här.

Jag hoppas inte att man kommer hit och är sjuk. Känner man sig det minsta sjuk så får man åka härifrån, hem. Man ska ju inte röra sig ute, säger Anna».

At ski- og partylivet i de svenske fjellene faktisk utgjør en smittefare, bekreftes av opplysninger fra landets helsevesen. I dette tilfellet er det snakk om skistedet Åre, som praktiserer mer eller mindre samme opplegg som man gjør i Sälen:

«Siden fredag har åtte nye tilfeller testet positivt fra samme sted, totalt 45 i kommunen. Flere av de smittede har vært på forskjellige afterski i Åre.»

«De nämner alla möjliga ställen. Det här är något man får räkna med på alla ställen med trängsel. Överallt egentligen, men framför allt på skidorterna nu. Det är en ren risk för smitta,» sier Annika Ersson.

Samtidig er landets statsminister, Stefan Løfven, stolt over hvordan man i Sverige møter denne krisen, Document omtalte dette:

«Löfven sa at han er trygg på at alle i Sverige vil ta ansvar for å kunne se tilbake på koronakrisen og være stolte av innsatsen og medmenneskene.»

» Jeg er stolt over å være statsminister når jeg ser hva mange gjør for sine medmennesker. Det er når det er på det tøffeste at samholdet vårt er sterkest», sa han.

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.