Etter én måned på ferie i Sentral-Europa er tiden kommet for å låse opp husdøra på Hedmarken. Friskt i minne har vi flere terroraksjoner som kom ganske tett på vår hverdag. Terroraksjoner utført av jihadister. Flere fant sted kun noen få timer med bil unna. Selvmordsbomberen i Bayern sprengte seg i et område som var aktuelt for overnatting på vei hjem til Norge. Avisene i Tyskland er fulle av artikler om terrorangrepene og vitner om en uhyggelig stemning som brer seg. Det ser ut som Europa er i høyspenn og toleransen for terroraksjoner er lav blant vanlige folk. Argumentene fra ekspertene om at det er større sjanse for å dø i trafikken virker tåpelige. Alle vet at man i stor grad kan forebygge ulykker i trafikken gjennom egen adferd. Det er ingen krav til underkastelse for å sikre seg og sine i trafikken. Resultatene av en storstilt muslimsk innvandring åpenbarer seg i disse tider.

I Norge lever troen på vellykket integrering imidlertid videre. På Hedmarken ligger det nå en invitasjon ute til befolkningen. Det er invitasjon til et terrengløp på Gåsbu. Formålet er integrering av flyktninger og asylsøkere. På Hedmarken skal man klare det ingen andre har lykkes med. Oppskriften er ikke ulik den som er benyttet i noen ti-år: Et arrangement hvor folk skal møtes for å bli kjent. Mat fra fremmede kulturer blir alltid fremhevet. Samspillet mellom folkeslag omtales med rosende ord. Hvis man skal delta i konkurranseklassen i terrengløpet koster det 100 kroner. Flyktninger og asylsøkere deltar selvfølgelig gratis. Det ser ut til at det vektlegges at man i Norge får, men betaler ikke.

Men løpet er bare en del av opplegget. Det blir også andre aktiviteter, kulturelle innslag og lag og foreninger viser fram sine aktiviteter på ulike stands. Hamar statlige mottak og Vang Bygdekvinnelag samarbeider om salg og servering av mat.
Ordfører Einar Busterud roser initiativet. – Dette er et kjempepositivt tiltak. Det er viktig å etablere arenaer der lokalbefolkningen og asylsøkerere og flyktninger møtes. Her er ikke målet å sette ny rekord på tikilometeren, men å møtes og bli bedre kjent med hverandre, understreker han.

Etter å ha opplevd at mitt tidligere hjemsted i Groruddalen er sjenket til fremmede kulturer oppleves det noe absurd å bli invitert til å betale 100 kroner for å gi bort mitt nye hjemsted, og samtidig drive integreringsarbeid som med meget stor sannsynlighet ikke fungerer.

Lørdag 3. september oppfordres alle til å stille opp. Arrangementet vil starte kl 12.

Gåsbu international

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.